clanak False

Izložba "Herman Bolle: Graditelj hrvatske metropole"

17.04.2015.

 

Gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u Muzeju za umjetnost i obrt izložbu Herman Bolle: Graditelj hrvatske metropole, kojom Muzej obilježava 135. obljetnicu postojanja i 170 godina od rođenja značajnog arhitekta i restauratora koji je dao temelje monumentalnom Zagrebu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Izložbu o njegovu radu i stvaranju, koja će biti otvorena do 23. kolovoza, postavio je Dragan Damjanović, predstojnik Katedre za modernu umjetnost i viuzalne komunikacije Odsjeka za povijest i umjetnost Filozofskog fakulteta.

Veseli me i ispunjava ponosom da je današnji dan, kad je Zagreb službeno predao svoju kandidaturu za stjecanje prestižne titule Europske prijestolnice kulture, obilježen i ovim velikim događanjem, naglasio je gradonačelnik Bandić. Stoga čestitam autoru izložbe Draganu Damjanoviću, svim suradnicima i sudionicima projekta, te stručnjacima i ravnatelju Muzeja za umjetnost i obrt što su ovaj značajan dan uveličali izložbom posvećenom velikanu koji je svojim brojnim arhitektonskim i urbanističkim rješenjima ostavio neizbrisiv trag u Zagrebu.

Ne treba zaboraviti da je još sredinom prošlog stoljeća njegov doprinos Zagrebu često bio omalovažavan, dodao je zagrebački gradonačelnik, napomenuvši da su djela Hermana Bollea, njegova profana i sakralna arhitektura, njegov doprinos u urbanom planiranju, utkani u nukleus Zagreba i čine njegovu povijest iz koje je izrastala i njegova budućnost.

Ovom izložbom dokazuje se izmirenje zagrebačkjih suprotnosti, povijesnih i suvremenih, te uspostavlja sklad u gradogradnji i urbanom razvoju Zagreba.
 


Gradske vijesti - 2015.