clanak False

Gradonačelnik otvorio Odjel za jednodnevnu dječju kirurgiju u Dječjoj bolnici Srebrnjak

Suvremeno opremljen Odjel za jednodnevnu dječju kirurgiju u Dječjoj bolnici Srebrnjak, jedan od dva postojeća u Hrvatskoj, otvorio je gradonačelnik Bandić.
22.10.2015.

Suvremeno opremljen Odjel za jednodnevnu dječju kirurgiju u Dječjoj bolnici Srebrnjak, jedan od dva postojeća u Hrvatskoj, otvorio je gradonačelnik Milan Bandić. Osnivač bolnice, Grad Zagreb, u većem je dijelu sudjelovao u financiranju ove gotovo pet milijuna kuna vrijedne investicije.

U Zagrebu niti jedna investicija ne smije biti promašena, stoga se prioriteti pomno biraju, rekao je zagrebački gradonačelnik istaknuvši kako se novac za ovako bitne projekte uvijek mora i može pronaći. Dodao je i kako je bolnica Srebrnjak prva u Hrvatskoj dobila status Bolnica prijatelj djece, 2004. godine, te da se na tome tragu stalno ulaže u bolnicu: Ova investicija, nešto manja od pet milijuna kuna, ulaganje je u naš najveći prioritet, a to je zdravlje naše djece. Gradonačelnik je zaključio kako se poboljšanjem kvalitete bolničke usluge humanizira liječenje, a zahvalio je i svim djelatnicima bolnice na čelu s ravnateljem Nogalom.

Dječja bolnica Srebrnjak ima najveću dnevnu bolnicu u Hrvatskoj te zbrinjava više od 70% malih pacijenata ne samo iz Zagreba, već iz cijele Hrvatske, naglasio je ravnatelj bolnice Boro Nogalo. Ravnatelj je, uz velike projekte na kojima Srebrnjak već surađuje s 40 centara iz Europe i svijeta, najavio i projekt zdravstveno-rehabilitacijskog centra Kupres te gradnju najvećeg infrastrukturnog projekta – Centra kompetencije za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, što se očekuje da će početi sljedeće godine.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum rekla je kako je Najveća želja svakog roditelja da mu je djete zdravo, a ako već nije, da bude uz njega kroz cijelo liječenje, te dodala da su u ovoj bolnici mnogi odjeli koncipirani upravo na taj način, jer je prisustvo roditelja važan dio psihičkog oporavka djece. Ova bolnica je specifično profilirana i prepoznata kao ustanova najviše razine zdravstvene skrbi, zaključila je pročelnica.

Otvorenje novog Odjela, što se prostire na 400 m2, malim će pacijentima i njihovim roditeljima pružiti novo iskustvo na području kirurškog liječenja – bez čekanja na pregled i termin operacije, uz stalnu prisutnost roditelja te posebno ugodno i djeci maksimalno prilagođeno okruženje i osoblje. Važno je napomenuti da se djeca, nakon zahvata, kući vraćaju – u pravilu – već istoga dana.

Odjel s operacijskim dvoranama uređivao se zadnje dvije godine a od 19. listopada, rješenjem Ministarstva zdravlja, obavlja operacijske zahvate poput operacija preponskih i pupčanih kila, punkcije zglobova, nespuštenih testisa, fimoza, endoskopije, bronhoskopije, te otorinolaringoloških zahvata kao što su operacije sinusa, krajnika, adenoidnih vegetacija, korekcija uški i slično. Uz dvorane, novouređeni prostor uključuje i sobe za prihvat djece i postoperativni smještaj.
 

Gradske vijesti - 2015.