clanak False

Dodjela potpora obrtnicima

Za 694 obrtnika koji obavljaju tradicijske, deficitarne i proizvodne obrtničke djelatnosti, Grad Zagreb je dodijelio potpore u iznosu većem od 12,000,000kn.
04.11.2015.
(Zagreb.hr/HINA)  Grad Zagreb je u srijedu za 694 obrtnika koji obavljaju tradicijske, deficitarne i proizvodne obrtničke djelatnosti dodijelio potpore u iznosu većem od 12 milijuna kuna, što je najveći broj odobrenih potpora i najviši ukupni iznos u posljednjih više od deset godina, a pojedinačni iznos potpora je od 10.000 do 30.000 kuna. 

U povodu objave rezultata za dodjelu poticaja obrtnicima, skupa s listom obrtnika koji će dobiti potpore za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti, danas je u Gradskoj upravi održana konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Milan Bandić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić u društvu s predsjednicima Udruženja obrtnika grada Zagreba i Obrtničke komore Antun Trojnar i Mirza Šabić iznijeli i što se sve u Zagrebu u vezi dodjela potpora obrtnicima napravljeno te na kakve poticaje obrtnici mogu računati u budućnosti.

Prvi projekt nam je bio davne 2000. godine  i sve do sada aktivno potičemo rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Ovim mjerama pridonosimo jačanju njihove konkurentnosti kao očuvanju postojećih radnih mjesta i otvaranju novih - istaknuo je gradonačelnik Bandić. Za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva u to vrijeme uloženo je više od 350 milijuna kuna, Grad Zagreb je naročito obziran na teškoće obrtnika koji pridonose tradicijskim, deficitarnim i proizvodnim obrtničkim djelatnostima. Kroz mjere potpore Grad je njima dodijelio više od 3,500 potpora u iznosu od 41,5 milijuna kuna, čime je značajnom broju obrtničkih radionica omogućen opstanak, zadržavanje zaposlenih kao i prijenos obrtničkih znanja i vještina na nove naraštaje – zaključio je gradonačelnik.

Kako se čulo, za to vrijeme uspostavljena je trajna suradnja i partnerski odnos između Grada i svih obrtničkih asocijacija, a na ovogodišnjem natječaju zaprimljeno je 745 zahtjeva za dodjelu potpora od kojih je 694 odobreno u iznosu od oko 12 milijuna kuna. U odnosu na prošlu godinu radi se o 42,5% više potpora što ujedno i najveći broj odobrenih potpora te najviši ukupni iznos do sada. Ovim se mjerama omogućilo ne samo očuvanje 694 obrtničke radionice već i očuvanje 2.025 radnih mjesta.

Zahvalivši Gradu i gradonačelniku na bliskoj suradnji i potporama obrtništvu, predsjednik zagrebačke Obrtničke komore Mirza Šabić naglasio je da su ove potpore od izuzetne važnosti za obrtnike, naročito kad uzmemo u obzir ekonomsku situaciju u Europi i svijetu. Antun Trojnar,  predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba dodao je kako mnogi danas ne bi poslovali da nije bilo pomoći od strane Grada te kako taj novac nije bačen nego nanovo uložen u hrvatsko gospodarstvo. Spomenuo je također da je u suradnji s Gradskim uredom za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, proširen popis djelatnosti a time mnogima omogućen pristup potporama. 

Razvoj društvenog poduzetništva kroz socijalne zadruge

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić, osvrnula se na potpore za razvoj društvenog poduzetništva kroz socijalne zadruge i strategiju Grada za potporu istih. U tijeku je natječaj za poticanje razvoja društvenog poduzetništva što je važan ogranak za uključivanje marginaliziranih skupina na tržište rada -  napomenula je pročelnica dodavši da najniži iznos potpore projektu može iznositi 50.000 kuna a najviši 350.000 kuna. Ove i prošle godine organizirali smo, u prostorima Obrtničke komore, edukacije o osnivanju socijalnih zadruga, zapošljavanju ljudi koji teže dolaze do posla i pokretanju vlastitog poduzeća  – rekla je.


Start –up konferencija Zagreb Connect, 11. i 12.  studenoga

Također je najavljena Start –up konferencija Zagreb Connect, koja će se održati 11. i 12.  studenoga na Zagrebačkom velesajmu gdje će mladi poduzetnici predstavljati svoje poslovne ideje te se povezati s investitorima, partnerima i mogućim kupcima.

Prostori za obrtnike

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio da će idućih mjesec dana, zajedno sa Komorom i Udruženjem obrtnika, izlistati svaki slobodan prostor u gradu i dogovoriti se oko najma tog prostora za jednu ili pet kuna kako bi pokušali staviti ljude u te prostore.

Kriza je, ali kriza je izazov, moramo ljudima dati šansu -  zaključio je gradonačelnik Bandić.



Više:

Rezultati javnog natječaja za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti


Javni natječaj za dodjelu potpora za razvoj društvenog poduzetništva kroz socijalne zadruge

 

Gradske vijesti - 2015.