clanak False

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti - Svečani vojni mimohod

U povodu obilježavanja 20. obljetnice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja gradonačelnik Bandić prisustvovao je prigodnim svečanostima.
06.08.2015.

Mimohod

Knin


(Hina / www.zagreb.hr) –  U povodu obilježavanja 20. obljetnice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisustvovao je svečanom vojnom mimohodu, na kojemu je sudjelovalo više od tri tisuće sudionika.

Najspremniji hrvatski vojnici i policajci, najbolje vojno naoružanje pokazani su u utorak na svečanom vojnom mimohodu kojim su Zagreb i Hrvatska obilježili 20. obljetnicu oslobodilačke akcije Oluje i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.
U impresivnoj koloni, dužoj od četiri kilometra koračali su aktivni vojnici, ratni veterani, dragovoljci, vozile suvremene Patrije, moćne pedeset tonske haubice, tenkovi M-84 i druga motorozirano-menhanizirana oklopna vozila.
Gotovo tri tisuće sudionika i 300 vozila prolazili su sat i pol zagrebačkom Vukovarskom ulicom, od Avenije Marina Držića do Savske ceste. Savršeno uvježbani, motivirani, poticani pljeskom mnoštva građana sjajno su odradili zadani im posao.
Kada je nešto iza 18 sati predsjednica Republike i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović izrekla zapovijed "Neka mimohod krene!", nebom iznad Zagreba proletjela su tri MiG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a 20 topovskih plotuna još je jednom podsjetilo na 20 obljetnicu Oluje, na činjenicu da je ta akcija krenula u petak, 4. Kolovoza 1995. i da su drugog dana, 5. Kolovoza hrvatske snage ušle u Knin, središte srpske pobune u Hrvatskoj.

Kninska zastava zavijorila se iznad Zagreba
Knin je u utorak simbolično bio u Zagrebu, trenutak kad se prva, 20 metarska, kninska zastava zavijorila križanjem Vukovarske i Ulice hrvatske bratske zajednice, za mnoge je građane bio preemotivan, pojedinci nisu uspjeli zaustaviti suze.
Dodatno su emocije pojačavali stihovi hrvatske himne Lijepa naša koju je u tom trenutku maestralno pjevala djevojčica Mia Negovetić (12) uz pratnju Klape HRM sv. Juraj i orkestra Hrvatske vojske.
Kninsku zastavu na svečanost su donijeli vojni kadeti, kojima je pak, dok su prelazili Vukovarsku ulicu, glazbena kulisa bila obredni dubinski napjev Ljelja, tradicija sela Gorjani u Đakovštini.

Na mimohodu i vukovarski branitelji
Zagreb nije zaboravio ni Vukovar, dok je 204. Vukovarska brigada, u okviru pješačkog dijela vojnog mimohoda, prolazila istoimenom ulicom, građani su je bodrili pljeskom i uzvicima odobravanja.
Dojmljivo je bilo i odavanje počasti poginulima u "Oluji", unatoč tisućama okupljenih građana, za minute šutnje čula se samo tišina.
Sam vojni mimohod bio je sastavljen od tri djela: pješačkog, letačkog i oklopno-mehaniziranog. Bila je to prilika da Zagreb na jednom mjestu pozdravi hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, veterane, invalide, da vidi živopisne povijesne postrojbe predvođene sinjskim Alkarima, koji za nekoliko dana obilježavaju 300-tu obljetnicu viteške igre alke.

Bez daha su okupljene ostavili piloti akrobatske grupe "Krila oluje", koji su pokazali mali, ali dojmljiv dio svojih sposobnosti.
Impresivna kolona oklopnih vozila dobila je dug i snažan pljesak građana, vojnicima i vojnikinjama koji su njima upravljali, na licima se čitao ponos. Inženjerija, veza, logistika, topništvo, haubice, lanseri raketa, kamioni, topovi, svi sudjelovali u mimohodu.
Zahvaljujući tehnici i video-zidu, Zagreb se povezao i s morem, odnosno bračkim kanalom kojim su plovili brodovi Hrvatske ratne mornarice.
Vukovarskom su prošle i operativno civilne snage, službe koje nam trebaju gotovo svakodnevno, vatrogasci, Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja.
MiGovi, koji su ga otvorili, zatvorili su svečani vojni mimohod.

Državni vrh pratio mimohod
Mimohod je pratilo i više stotina uzvanika, među njima državni vrh s predsjednicom Republike i vrhovnom vojnom zapovjednicom Kolindom Grabar Kitarović te predsjednicima Vlade i Sabora Zoranom Milanovićem i Josipom Lekom, bivši predsjednici države Stjepan Mesić i Ivo Josipović, generali iz Domovinskog rata, među kojima i general Ante Gotovina, koji je i simbol "Oluje" i hrvatske vojne pobjede.
Po završetku mimohoda državni vrh se uputio na Gornji grad, gdje će na platou Gradec biti priređen svečani prijem za uzvanike, a zagrebačko obilježavanje "Oluje" završit ce vatrometom na središnjem trgu bana Jelačića.

Obilježavanje Oluje u Kninu
Gradonačelnik Milan Bandić prisustvovao je u Kninu središnjim svečanostima u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.


 


Gradske vijesti - 2015.