clanak False

70. obljetnica oslobođenja Grada Zagreba

U povodu obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja grada Zagreba, u Starogradskoj vijećnici upriličena je prigodna svečanost.
08.05.2015.


U povodu obilježavanja 70. obljetnice oslobođenja grada Zagreba, 40. obljetnice od dodjele Gradu Zagrebu Ordena Narodnog heroja i 70. obljetnice Pobjede nad silama nacifašizma – Dana Europe, u Starogradskoj vijećnici upriličena je prigodna svečanost.

Dan oslobođenja Grada Zagreba je dan pobjede naših građana nad fašizmom, ali i dan sjećanja na završetak borbi u kojima je u četiri godine poginulo više od 26 tisuća Zagrepčana te dan sjećanja na sve žrtve fašističkog terora, istaknuo je gradonačelnik Bandić u svečanom govoru te dodao kako se danas s ponosom može reći da je na ovim prostorima među prvima organiziran otpor fašizmu, a antifašistički borci koji su dali svoj život simbol su slobode i otpora. Novi naraštaji moraju znati da je antifašizam svjetski demokratski pokret nastao kao reakcija na fašizam, u cilju očuvanja mira i demokracije, štiteći ljudska prava i slobode. Velikoj antifašističkoj koaliciji Velike Britanije, Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih američkih država pristupio je cijeli svijet upravo noseći se načelima mira i demokracije.

Za njegovanje antifašizma Ivanu Fumiću, Dragici Lovreković, Jurju Hrženjaku i Vinku Šušnjari gradonačelnik Bandić dodijelio je Medalje Grada Zagreba, a predsjednik Saveza veterana Ruske federacije Mihajlo Moiseev uručio je zagrebačkom gradonačelniku, u ime Saveza, priznanja Gradu za sudjelovanje njegovih građana u antifašističkom pokretu.

Polaganje vijenaca
U jutarnjim satima, gradonačelnik Bandić, u društvu predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora te pročelnice i koordinatora iz Ureda za branitelje Vesne Helfrih i Miodraga Deme, položio je vijenac i zapalio svijeću kod Spomenika narodnim herojima na Mirogoju. 

Vezana vijest:
Otvorenje izložba Oslobođenje Zagreba 
 

Gradske vijesti - 2015.