clanak False

7. manifestacija Seljačka buna

Od 6. do 7. veljače u Donjoj i Gornjoj Stubici održavat će se Seljačka buna, Bitka kod Stubice 1573. – 2015., sedmo izdanje atraktivne manifestacije.
03.02.2015.

 

Od 6. do 7. veljače u Donjoj i Gornjoj Stubici održavat će se Seljačka buna, Bitka kod Stubice 1573. – 2015., sedmo izdanje atraktivne manifestacije u spomen na istoimeni povijesni događaj – najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Zagrebačke hiže u Palmotićevoj ulici.

Zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika dr.sc. Sandra Švaljek zahvalila je organizatorima na inicijativi te je pozvala sve Zagrepčane i Zagrepčanke da ovaj vikend dođu u stubički kraj i prisjete se iskonske borbe za pravicu.


„Program počinje u petak Puntanjem kmetov, odnosno tradicionalnim okupljanjem kmetskih vođa kod rodne kuće Matije Gupca,  a glavni događaj Bitka kod Stubice na rasporedu je u subotu oko 14,00 sati na Majsecovom mlinu u Donjoj Stubici“, rekao je, u ime pokrovitelja manifestacije, župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar te dodao kako ove godine očekuju oko 10 tisuća posjetitelja.


Uz Puntanje i Bitku, u sklopu manifestacije će se održavati i predstave, izložba crteža likova Seljačke bune, planinarski pohod Stazama Gupčevih puntara, kmetski sajam starih zanata  u kojem sudjeluju stubičke udruge i OPG-i, gdje će se moći okrijepiti izvornim domaćim specijalitetima. Nakon bogatog dnevnog programa slijedi veliki rock koncert povodom desetogodišnjice udruge Družbe vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica, koja je i organizator ove manifestacije. Posjetitelje će zabavljati Picksiebneri, Cinkuši, Zadruga i La Gef, a sve završava sa After buna party uz DJ-a Goca. Ulaz na sva događanja je besplatan, a organiziran je i dolazak vlakom iz Zagreba po promotivnoj cijeni od 10,00 kn.

Uz zamjenicu Švaljek i župana Kolara, konferenciji su prisustvovali i gradonačelnik Grada Donje Stubice Juraj Srebačić, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić, direktorica Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelija Vnučec i predsjednik udruge Družba vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek.
 


Gradske vijesti - 2015.