clanak False

25. obljetnica Tigrova

U tom je povodu obilježavanja obljetnice Prve gardijske brigade Tigrovi, gradonačelnik Milan Bandić primio je povelju počasnog člana udruga Tigrova.
05.11.2015.

Uz prigodnu svečanost i u nazočnosti visokih uzvanika legendarni Tigrovi proslavili su 25. obljetnicu osnutka 1. gardijske brigade.  Svečanost je održana u Rakitju u Spomen domu Tigrovi što ga gradi Grad Zagreb i koji će biti u cijelosti dovršen do Božića ove godine. Bila je to prigoda i za dodjelu Povelje počasnog člana Udruge Tigar 90/91 i Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade Tigrovi gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću upravo zbog doprinosa i potpore na projektu izgradnje njihova spomen doma.

Kako se čulo, u Rakitju prije 25. godina skupina dragovoljaca formirala Jedinicu za posebne namjene MUP-a RH, koja je kasnije izrasla u 1. Gardijsku brigadu RH – Tigrovi. Osnivanje ove legendarne brigade ujedno označava i početak otpora agresiji na Republiku Hrvatsku.

Ovaj spomen dom je najmanji dar kojeg možemo pokloniti pripadnicima Tigrova, njihovim obiteljima i prijateljima. U njegovu izgradnju uloženo je 10 milijuna kuna. U tijeku je natječaj za završnu fazu projekta koji iznosi tri milijuna kuna i završetak svih radova očekuje se do Božića – rekao je gradonačelnik zahvalivši pritom za žrtvu koju su za Zagreb i Hrvatsku podnijeli pripadnici Tigrova ali i svi Hrvatski branitelji. 

Gradnja ovog doma počela je prije deset godina uz pomoć donatora, prijatelja ali najviše Grada Zagreba. Ovdje smo osnovali ustanovu za sveobuhvatnu skrb pripadnika 1. gardijske brigade i to je jedina ustanova takve vrste u Hrvatskoj. Osim smještajnih kapaciteta, imamo i pripadnike brigade iz svih dijelova Hrvatske i BiH koji dolaze u Zagreb na liječenje, ovi prostori će im biti drugi dom dok borave u našem glavnom gradu -  istaknuo je umirovljeni general i predsjednik Udruge Tigrovi Josip Lucić.

Više od 11.000 pripadnika Tigrova  branilo je domovinu na gotovo svim ratištima, od  Slavonije do južne Hrvatske, a na koncu u pobjedonosnim operacijama, Ljeto 95, Bljesak i Oluja. Živote je izgubilo 367, ranjeno 1711, a 201 pripadnik prošao je torturu neprijateljskih koncentracijskih logora.

Gradske vijesti - 2015.