clanak False

Svjetski dan zdravlja 2021.

07.04.2021.
Svake godine diljem svijeta 7. travnja obilježava se Svjetski dan zdravlja.
 
S ciljem iskorjenjivanja nejednakosti u zdravstvu, ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava se pod sloganom: ”Gradimo pravedniji i zdraviji svijet”. Pokretanjem globalne kampanje, ovaj slogan utjelovljuje jedno od temeljnih načela Ustava SZO koje glasi: Uživanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno je od temeljnih prava svakog čovjeka bez obzira na rasu, vjeru, politička uvjerenja, ekonomsko ili socijalno stanje.
 
Pandemija COVID-19 teško je pogodila sve zemlje, a njezin se utjecaj najviše osjetio na zajednicama koje su ranjive, izloženije bolesti i s otežanim pristupom kvalitetnim zdravstvenim uslugama. U takvim se zajednicama očekuju slabiji rezultati u suzbijanju širenja bolesti COVID-19, stoga Svjetska zdravstvena organizacija poziva sve čelnike država da bolju budućnost osiguraju kvalitetnijim uvjetima za život i rad s posebnim naglaskom na iskorjenjivanje nejednakosti u zdravstvu i osiguranju kvalitetnih zdravstvenih usluga za svakog pojedinca.

Zdravstvena politika Grada Zagreba temelji se na načelima strategije «Zdravlja za sve» i osim sektora zdravstva, socijale i prosvjete u unapređenje zdravlja uključen je sektor za strategijski razvoj, okoliš i energetiku, promet, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove.  
 
Zajedničkim naporima osim na unaprjeđenju i očuvanju zdravlja sustavno se radi na podizanju svijesti o zdravlju građana Grada Zagreba povećanjem zdravstvene pismenosti, pristupa informacijama, mogućnostima uključenja u projekte promicanja zdravlja i prevencije bolesti, besplatnim projektima ranog otkrivanja bolesti, analize zdravstvenih učinaka, financijskog i strukovnog podupiranja građanskih inicijativa.

S obzirom na pandemiju COVID-19, ovogodišnji Svjetski dan zdravlja ostat će zapamćen kao dan prvog masovnog cijepljenja protiv COVID-19 infekcije koje se odvija na lokaciji Zagrebački Velesajam. Građanima Zagreba koji su se prijavili za cijepljenje protiv COVID-19 počeli su elektroničkom poštom dolaziti termini za cijepljenje na Zagrebačkom Velesajmu. Ako se građanka ili građanin koji je dobio termin cijepljenja iz objektivnih ili nekih drugih razloga ne može ili ne želi cijepiti, o tome može obavijestiti pozivni centar 0800 0011 čime omogućuje cijepljenje raspoloživim cjepivom drugim osobama s liste prijavljenih.

Više o cijepljenju možete pročitati ovdje i ovdje 

Aktualnosti/događanja