clanak False

Svjetski dan darivatelja krvi 2022.

14.06.2022.
Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Svi mi i naši bližnji, ako/kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo i isključivo o jednom - dobrovoljnim darivateljima krvi.

Darivateljice i darivatelji krvi uistinu jesu heroji, oni spašavaju tuđe živote, nesebično darujući dio sebe. Od kolike su važnosti darivatelji krvi za cjelokupno društvo, a ponajviše za uspješno funkcioniranje zdravstva, pokazala je i Svjetska zdravstvena organizacija proglasivši darivatelje krvi herojima. S obzirom na to da je osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje, važnost darivateljica i darivatelja krvi je i dodatno veća.

Potrebno je kontinuirano raditi na osiguravanju novih generacija dobrovoljnih davatelja krvi, a koji bi se zahvaljujući stečenom znanju lakše odlučili sudjelovati u tom nadasve plemenitom činu te tako pokazali brigu za svoje bolesne sugrađane.

Ne samo da se godišnje izvrši na tisuće operacija u Republici Hrvatskoj te da iste ne bi mogle biti ostvarive da nema osiguranih dostatnih zaliha sigurne krvi već je i zahvaljujući upravo dobroti darivateljica i darivatelja krvi omogućeno liječenje bolesnika koje zahtjeva velike količine krvi i krvnih pripravaka. Posebno je potrebno istaknuti oboljele od  malignih bolesti, čije liječenje traje mjesecima i zahtijeva velike količine koncentrata trombocita.
 
Sigurna krv dobivena dobrovoljnim i besplatnim darivanjem stalna je potreba i od iznimnog je značaja kako u liječenju kroničnih bolesnika tako i u hitnim slučajevima svih vrsta.
 
Teškim kroničnim bolesnicima omogućuje duži život i veću kvalitetu života, ima vitalnu ulogu u složenim medicinskim i kirurškim zahvatima te je izrazito važna u liječenju rodilja i u neonatalnoj skrbi. Uistinu možemo s pravom reći kako je plemenitost darivateljica i darivatelja krvi utkana u tisuće spašenih života.
 
Svake godine - 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Toga dana, diljem svijeta želi se ukazati na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovitog davanja krvi. Taj dan ujedno je prigoda za zahvalu i odavanje počasti svim darivateljicama i darivateljima krvi koji spašavaju ljudske živote.

Grad Zagreb podržava aktivnosti koje za cilj imaju promociju, edukaciju i informiranje građana o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi. Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju tisuće života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata.

U svrhu obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi i u znak zahvale dobrovoljnim darivatelj/icama krvi, 14. lipnja 2022. godine, na inicijativu Udruge darivatelja krvi iz Zagreba, Meštrovićev paviljon prigodno se osvijetlio crvenom bojom.

Aktualnosti/događanja