clanak False

Pročelnica Vidović održala izlaganje o podršci obiteljima i ranom razvoju djece u Zagrebu

06.12.2023.
Podrška obiteljima i ranom razvoju djece u Zagrebu tema je izlaganja koje je, na stručnome skupu Izazovi intersektorske suradnje u području rane intervencije, održala pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, mr. sc. Lora Vidović.

„Obitelji djece s teškoćama u razvoju susreću se s mnogim preprekama i nedostatnim informacijama kada je riječ o sustavnoj pomoći institucija, ne znajući kome se mogu obratiti i na koji način što ranije dobiti svu potrebnu pomoć. Upravo je intersektorska suradnja sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja ključna u osiguravanju učinkovite rane intervencije i stvaranju sustava podrške koji može pravovremeno prepoznati i riješiti potrebe djece u ranoj dobi, pridonoseći njihovom optimalnom razvoju.“, kazala je ističući kako je ulaganje u rani razvoj i ranu intervenciju jedan od prioriteta djelovanja Grada Zagreba.

„U Republici Hrvatskoj ne postoji jedinstveno mjesto pristupa, već se ona razlikuju ovisno o tome kojem resoru ustanova pripada. U kontekstu planiranja usluga i infrastrukturnih zahvata za koje je odgovorna lokalna uprava, Grad Zagreb promovira građansku perspektivu i socijalni model djelovanja, utemeljen na sustavu zaštite ljudskih prava. Rješenje vidimo u uklanjanju društvenih zapreka, odmaku od institucionalne rehabilitacije te u stvaranju uvjeta koji će osobama s invaliditetom osigurati uključenost u sva područja života.“- rekla je pročelnica Vidović te pozvala sudionike i sudionice skupa da se aktivno uključe u donošenje konkretnih zaključaka s ciljem uspostave najboljeg modela podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

U daljnjem izlaganju pročelnica je spomenula i Akcijski plan za unaprjeđenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece s posebno odgojnim-obrazovnim potrebama Grada Zagreba. Aktivnosti Plana usmjerene su na unapređenje podrške osoblju u odgojno-obrazovnim ustanovama, na unapređenje stručne podrške djeci s teškoćama u razvoju koja će omogućiti daljnju individualizaciju pristupa i ujednačavanje prakse, na unapređenje tranzicijske podrške pri prijelazu djece s teškoćama iz dječjeg vrtića u školu, kao i iz redovitog u posebni odgojno-obrazovni program i obrnuto, na povećanje broja odgojno - obrazovnih skupina s verificiranim posebnim programom i dr. Posebna pažnja posvećena je unapređenju intersektorske suradnje odgojno-obrazovnog sustava s ustanovama koje pripadaju zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi.
 
 

Aktualnosti/događanja