clanak False

Predstavljanjem Programa "Usvajanje pozitivnih navika u svakodnevici do uravnotežene tjelesne težine" obilježen Svjetski dan debljine (4. ožujka) i Hrvatski dan osviještenosti o debljini (16. ožujka)

15.03.2024.
Predstavljanjem Programa Usvajanjem pozitivnih navika u svakodnevici do uravnotežene tjelesne težine - prevencija  prekomjerne tjelesne težine i debljine kroz društvena i životna okruženja, u sklopu kojeg je izrađena i brošura Savjeti za suočavanje s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar obilježen je Svjetski dan debljine (4. 3.) i Hrvatski dan osviještenosti o debljini (16. 3.)  
 
Ističući kako prekomjerna tjelesna težina predstavlja sve izraženiji javnozdravstveni problem pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr. sc. Lora Vidović podsjetila je na alarmantne rezultate istraživanja koje je nedavno predstavio HZJZ prema kojem  u Hrvatskoj čak 36,1% djece dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu što je više od 1/3 djece. „Za Grad Zagreb ti su postotci nešto bolji 28,6% no isto ih, nažalost, možemo zaokružiti na gotovo 1/3 što nas mora poticati da kontinuirano radimo na stvaranju preduvjeta i okruženja koji smanjuju pojavnost prekomjerne tjelesne težine.“, kazala je te navela niz programa na kojima Grad Zagreb već radi: „Ovog tjedna u Centru za zdravlje mladih predstavili smo Savjetovalište za poremećaje prehrane školske djece i studenata, za čiji rad smo u 2024. osigurali dodatna sredstva za uvođenje usluga savjetovanja nutricionista i profesora kineziologije koji će biti usmjereni na prehranu i tjelesnu aktivnost kroz praktični radom s djecom. Početkom 2023. u Domu zdravlja Zagreb – Centar u Sigetu otvorili smo Dijabetološki centar u sklopu kojeg je Savjetovalište za prehranu u kojem, kroz taj zagrebački javnozdravstveni nadstandard, građani na jednom mjestu dobiti savjet specijalista dijabetologa, nutricionističkog savjetnika i uslugu farmakoterapijskog savjetovanja. Pročelnica je podsjetila kako je pokrenut i trogodišnji pilot projekt Zelena javna nabava hrane u školama grada Zagreba u koji će biti uključena 31 osnovna škola odnosno oko 15.000 učenika. Pored toga, s ciljem unapređenja kvalitete školske prehrane, osiguravamo standardizirane, nutritivno uravnotežene i sezonske jelovnike koje je izradio Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Grad Zagreb je i prijatelj dojenja, a upravo ono smanjuje rizik od nastanka debljine. Brojnim aktivnostima ga promičemo te ćemo i nadalje stvarati društvenu klimu potpore kulturi dojenja.

Prigodnim riječima sudionike skupa pozdravio je i prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, ravnatelj NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ koji je zahvalio svima koji su podržali ovaj program te kazao kako  Štampar s ponosom njeguje praksu izlaska među građane:  „Krenuli smo sa Štamparom u tvom kvartu, na tržnicama, gdje u razgovoru s građanima promičemo zdrave navike, pokrenuli smo i program za neformalne njegovatelje osoba starije životne dobi, od prošle godine surađujemo i sa zagrebačkim obrtnicima koji su nam podrška u promicanju naših programa te sam uvjeren kako će i ovaj, koji danas predstavljamo, zaživjeti među građanima i imati odjeka na razini cijele Hrvatske.“  

Kako je pojasnila Ana Puljak, voditeljica Službe za javno zdravstvo NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ novi program se sastoji od tri komponente:  prevencije  i savjetovanja osoba u ljekarnama Grada Zagreba na temu prekomjerne tjelesne težine, debljine i zdravih životnih navika, edukacije i izrade individualnih programa tjelesne aktivnosti i primjerene prehrane zainteresiranim građanima koji su u procesu odvikavanja od pušenja i vježbanje na radnome mjestu. „Posebnu zahvalu upućujemo Gradskim ljekarnama Zagreb koje su se odmah odazvale biti dijelom ovog projekta što nam je od iznimne važnosti za njegovu provedbu. Upravo su ljekarnici prepoznati u svojim zajednicama kao stručnjaci kojima se građani obraćaju i kod kojih mogu dobiti informacije u cilju poboljšanja zdravlja.

Aktualnosti/događanja