clanak False

Održana javnozdravstvena akcija „To nisu samo ženske stvari“

11.05.2024.
Povodom obilježavanja Svjestskog dana borbe protiv raka jajnika, danas se na SRC Bundek, u organizaciji udruge Sve za Nju, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba održala javnozdravstvena akcija „To nisu samo ženske stvari“.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Romana Galić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom pozdravila je nazočne, zahvalivši svima svima koji su se odazvali na utrku, posebno istaknuvši kako današnja utrka ističe važnost brige o ženskom reproduktivnom zdravlju, naglašavajući važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti i kazavši kako inicijative poput ove su neizmjerno važne jer doprinose podizanju svjesnosti o zdravlju žena i potiču na aktivno sudjelovanje u brizi za vlastito zdravlje.
 
"Neka današnji događaj bude inspiracija za daljnje akcije i inicijative koje će nastaviti podržavati žensko zdravlje i prevenciju bolesti. Zahvaljujem udruzi Sve za Nju na predanom radu i angažmanu te koristim priliku pozvati naše građanke da budu proaktivne u brizi o svom zdravlju i da redovito posjećuju svog izabranog liječnika ginekologa", naglasila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Romana Galić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.


Svjetski dan borbe protiv raka jajnika
Utemeljen 2013. godine kao inicijativa s ciljem podizanja svijesti žena o važnosti redovnih pregleda i stvaranje zajednice zdravih žena, pacijentica, obitelji, medicinskog osoblja i doktora radi promicanje prevencije i pružanje podrške oboljelima. SVE za NJU je od osnivanja članica platforme World Ovarian Cancer Day (WOCD) i koalicije World Ovarian Cancer Coalition (WOCC) te je dio svjetske mreže organizacija koje promiču prevenciju, informiranost javnosti, stvaranje veće društvene vidljivosti i pružanje podrške ženama oboljelima od raka jajnika.

Sedmu godinu zaredom udruga Sve za Nju obilježava Svjetski dan borbe protiv raka jajnika.
 
Bolest žene nije samo ženski problem!
Prema registru za rak u Hrvatskoj je 2020. od raka jajnika oboljelo 368 žena, a u 2021. godini umrlo je 298 žena. Većinom je bolest otkrivena u višim stadijima kad su ishodi liječenja lošiji. Rano prepoznavanje simptoma koji mogu ukazivati na rak jajnika bitno je za rano otkrivanje bolesti i te simptome trebala bi poznavati svaka žena.

Aktualnosti/događanja