clanak False

Održana javnozdravstvena akcija Svi za njega

06.04.2024.
Danas se, ususret obilježavanju Svjetskog dana zdravlja, u organizaciji Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate i Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom na Trgu bana Josipa Jelačića održala javnozdravstvena akcija s ciljem senzibiliziranja muške populacije starije životne dobi o potrebi prevencije raka prostate.

Rak prostate najčešća je dijagnosticirana maligna bolest u muškaraca i s njom se u Republici Hrvatskoj bori oko 1% ukupne muške populacije. Deveti je vodeći uzrok smrtnosti u muškaraca i treći najčešći zloćudni uzrok smrti u muškaraca (nakon raka pluća te raka debelog i završnog crijeva). Samo u 2021. godini novooboljelo je 2434 muškarca a umrlo ih je 805 u RH. Incidencija raka prostate je u porastu, a smrtnost u padu u većini razvijenih zemalja. Važno je istaknuti i kako se u gotovo 90% slučajeva rak prostate javlja kod muškaraca starijih od 60 godina te da se otkrivanjem bolesti u ranoj fazi može se posteći izlječenje 97 % do 100 %.

Polazeći od gore navedenih podataka, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom poslala je poruku svim muškarcima da razgovaraju sa stručnjacima i postavljaju pitanja koja ih zanimaju te da redovito obavljaju preventivne urološke preglede i druge potrebne testove.

"Domovi zdravlja i liječnici obiteljske medicine u Gradu Zagrebu uključeni su u provedbu Posebnog programa za probir i rano otkrivanje raka prostate Ministarstva zdravstva i ovom prilikom pozivam naše drage zagrepčane da se odazovu pozivu i tako na vrijeme zaštite svoje zdravlje. Pozivam i sve naše zagrepčanke da u svojoj okolini potaknu svoje očeve, partnere i prijatelje na odaziv, da naprave potrebne preglede i pridruže se kampanji podrške, edukacije i borbe protiv raka prostate.

Grad Zagreb podržava i uvijek rado sudjeluje u aktivnostima koje doprinose da informacije o raku prostate dopru do što većeg broja građana. Naša želja je edukacijama i informiranjem svih zainteresiranih povećati razinu zdravstvene pismenosti kako bi ih potaknuli na usvajanje zdravih stilova života i prevenciju bolesti te na proaktivan pristup ranom otkrivanju bolesti. To je jedini način da ostvarimo bolje izglede za preživljenje i smanjimo smrtnost od raka prostate
", naglasila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Pretpregled slike


Aktualnosti/događanja