clanak False

Održan treći sastanak partnera projekta URBAN LEARNING

16.03.2016.
U organizaciji Grada Zagreba i koordinatora projekta TINA Vienna, 14.-15. ožujka 2016. održan je treći sastanak partnera projekta URBAN LEARNING. U okviru sastanka održan je i studijski obilazak Kampusa Borongaj. Na sastanku su u ime Grada Zagreba, sudjelovali predstavnici Gradskog Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, predstavnici Ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada te predstavnici Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

Grad Zagreb, zajedno s ostalim međunarodnim partnerima sudjeluje na projektu URBAN LEARNING u sklopu EU programa HORIZON2020-EE-2014-3-MarketUptake, tema EE07-2014. Projekt je započeo 01. ožujka 2015. Predviđeno trajanje projekta je 30 mjeseci. Koordinator projekta je TINA Vienna Urban Technologies & Strategies GmbH, a osim Grada Zagreba u projektu sudjeluju gradovi Amsterdam, Beč, Berlin, Pariz, Stockolm Varšava i Zaanstad. Cilj projekta je integrirati energetski učinkovit način urbanog planiranja u gradskim upravnim tijelima. Fokus je stavljen na energetski učinkovito upravljanje, planiranje razvoja novih ili obnove postojećih urbanih područja.

Prvoga dana sastanka, 14. ožujka 2016.,  nakon uvodnog izlaganja pročelnice Ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Jadranke Veselić Bruvo u kome su dane osnovne informacije o Gradu Zagrebu, administrativnoj organizaciji Grada, tradiciji prostornog planiranja (Regulacijski plan 1865., Regulacijski plan 1887., Regulacijski plan 1931., Regulacijski plan 1936., Zagrebački generalni urbanistički plan 1971., Generalni urbanistički plan grada Zagreba 1972.), važećim prostornim planovima (Prostorni plan Grada Zagreba 2011., Generalni urbanistički plan Grada Zagreba 2009.) kao i aktivnostima i dokumentima vezanim za prostorno planiranje  (Zagrebplan, Strategija urbane aglomeracije Grada Zagreba), partneri projekta posjetili su Kampus Borongaj. Na Kampusu Borongaj sudionike sastanka uvodno je pozdravio dekan prometnog fakulteta prof.dr.sc. Hrvoje Gold te je u svojoj prezentaciji opisao organizaciju prometnog fakulteta kao i EU projekte na kojima je fakultet sudjeluje. Nakon toga prof. dr.sc. Bojan Baletić prezentirao je cjelokupni koncept projekta Kampus Borongaj (prijašnju, sadašnju i buduću namjenu) sa posebnim naglaskom na energetsko i urbano planiranje.

U popodnevnom dijelu sastanka partneri projekta informirali su o radu unutar svojih lokanih radnih grupa, postojećim situacijama i budućim promjenama kao i budućim aktivnostima vezanim za urbano energetsko planiranje u svojim gradovima.

U nastavku sastanka raspravljano je o radnim paketima WP2–Inovativne tehničke mogućnosti (izvještavanje o statusu, ažuriranje podataka i rasprava o otvorenim pitanjima), WP3- analiziranje instrumenata i alata (izvještavanje o statusu, ažuriranje podataka i rasprava o otvorenim pitanjima), WP6-Komunikacija i diseminacija (izvještavanje o statusu i plan za 2016/2017).

Slijedećeg dana prezentirana je sinteza izvještaja vezanog za WP4–Inovativne upravljačke mogućnosti za integrirano urbano energetsko planiranje. Održane su prezentacije Varšave i Pariza vezane za energetsko planiranje, povedena je rasprava o nadogradnjama upravljačkih procesa u procesima urbanog energetskog planiranja i testiranju novih upravljačkih elemenata, ugovorima vezanim za urbani razvoj, te na kraju dogovor o slijedećim koracima.

Slijedeći sastanci partnera projekta URBAN LEARNING će se održati: 15.-17. lipnja u Stockholmu i 24.-25. listopada 2016. u Varšavi.
 
Više informacija o projektu možete pronaći na www.urbanlearning.eu.