clanak False

Osmi sastanak partnera projekta i završna Konferencija projekta URBAN LEARNING uz studijski posjet Seestad Aspern

19.10.2017.
U organizaciji koordinatora projekta UIV Urban Innovation Vienna GmbH i Grada Beča, od 16.-18. listopada 2017. u Beču je održan osmi, završni sastanak partnera kao i završna Konferencija projekta URBAN LEARNING uz studijski posjet novom naselju Seestad Aspern. Na događanjima u ime Grada Zagreba sudjelovala je gospođa Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika u čijoj pratnji su bili: Nives Mornar, Zavod za prostorno planiranje Grada Zagreba, Sanja Malnar Neralić, Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj i Zrinka Matić, Ured gradonačelnika Grada Zagreba, Sektor za međugradsku i međunarodnu suradnju.

Grad Zagreb, zajedno s ostalim međunarodnim partnerima sudjeluje na projektu „URBAN LEARNING“ u sklopu EU programa HORIZON2020-EE-2014-3-MarketUptake, tema EE07-2014. Projekt je započeo 1. ožujka 2015., a završava u studenom 2017. Koordinator projekta je UIV Urban Innovation Vienna GmbH, a osim Grada Zagreba u projektu sudjeluju i gradovi Amsterdam, Beč, Berlin, Pariz, Stockolm Varšava i Zaanstad te EIHP (Energetski institut Hrvoje Požar), BEA (Berliner Energiea Gentur Gesellschaft mit Beschrankter Haftung), APC (Agence Parisienne du Climat Association). Cilj projekta je integrirati energetski učinkovit način urbanog planiranja u gradskim upravnim tijelima. Fokus je stavljen na energetski učinkovito upravljanje, planiranje razvoja novih ili obnove postojećih urbanih područja.

Prvoga dana, 16. listopada 2017., održan je sastanak partnera projekta. Na početku sastanka gradovi partneri ukratko su informirali o situaciji i postignućima od zadnjeg sastanka održanom u Parizu 22.-23. svibnja 2017. Nastavljena je rasprava o radnom paketu WP4–Inovativne upravljačke mogućnosti za integrirano urbano energetsko planiranje (rasprava o mogućim nadogradnjama upravljačkih procesa u procesima urbanog energetskog planiranja te planu implementacije, finalna sinteza dokumenata WP4 i slijedeći koraci). Nadalje, dana je kratka informacija o postignućima u radnom paketu WP2–Inovativne tehničke mogućnosti (trenutni status WP2, razmjena informacija vezanih za studijska putovanja).
U drugom dijelu dana, raspravljano je o radnom paketu WP5- Modeli /elementi za replikaciju (dane su informacije o izvješćima vezanim za WP5, koordinaciji vezanoj za izradu web stranice te završnom paketu rezultata WP5). Nastavljeno je raspravom o zaključnim materijalima vezanim za WP6- Diseminacija (plan diseminacije, koordinacija aktivnosti, završno događanje). Također je raspravljano o planu izvršenja proračuna te o pripremi završnog tehničkog i financijskog izvještavanja projekta.

Na kraju sastanka partneri projekta razmijenili su svoja mišljenja o cjelokupnim postignućima i nedostacima tijekom provedbe projekta te dali svoja mišljenja o preporukama za moguća poboljšanja.

Drugoga dana, 17. listopada 2017., održana je završna Konferencija projekta uz političku panel raspravu, okrugle stolove i prezentacije dobrih praksi. Na početku programa sudionici Konferencije pozdravljeni su od strane predstavnika Grada Beča nakon čega su održani okrugli stolovi gdje su sudionici imali mogućnost razmjene mišljenja te novih kontakata. Nakon toga uslijedio je blok primjera dobrih praksi vezanih za nova ili prenamijenjena naselja Pariza, Berlina i Beča (Paris Clichy-Batignolles), Berlin Adlershof, Vienna Aspern Seestad). Nadalje, koordinator projekta uz predstavnike gradova partnera prezentirao je glavne zaključke i postignuća projekta URBAN LEARNING. Predstavnici gradova Stockholma, Pariza i Amsterdama govorili su o svojim politikama vezanim za klimu i energiju (Stockholm: Klimatski neutralan do 2040, Pariz: Zakon o energetskoj tranziciji, Amsterdam: Strategija-bez plina). Predstavnik grada Zuricha govorio je o planiranju energetske opskrbe.

Nakon radnoga ručka,  politički predstavnici gradova Beča (Maria Vassilakou, zamjenica gradonačelnika Grada Beča, Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Michal Olszewski, zamjenik gradonačelnika Grada Varšave, Ephraim Gothe, zamjenik gradonačelnika četvrti i savjetnik u gradskoj četvrti Berlin Mitte, Thomas Stoll, voditelj Ureda za planiranje Grada Stocholma i Marloes Michels, zamjenik direktora Odjela za urbano planiranje i održivost Grada Amsterdama) sudjelovali su na panel raspravi. Raspravljano je o energetskim i klimatskim politikama te naporima koje gradovi ulažu za ostvarivanje ciljeva 2020., 2030. i 2050., energetskoj opskrbi gradova, povezanosti urbanog i energetskog planiranja, komunikaciji između relevantnih ureda, dionika te o mogućnostima unapređenja postojećih procesa. Nakon političkog panela održane su prezentacije vezane za prikupljanje podataka za mapiranje i projekcije.

Posljednjeg dana, 18. listopada 2017. održan je studijski posjet naselju Aspern Seestadt, jednom od najvećih planiranih novih urbanih područja u Europi čiji je fokus na održivosti i kvaliteti života. Kompletan završetak očekuje se do 2028. Naselje je planirano za 20.000,00 stanovnika od kojih će mnogi živjeti i raditi na području od 240 hektara. Ovo multifunkcionalno područje dobro je prometno povezano i namijenjeno je stambenom, komercijalnom, poslovnom, istraživačkom i obrazovnom korištenju.
 
Više informacija o projektu možete pronaći na www.urbanlearning.eu.