clanak False

Obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti

11.04.2023.
Danas je na Trgu Petra Preradovića, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, u organizaciji Udruge "Parkinson i mi" i Grada Zagreba prigodno obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Brojne okupljene građane uvodno su pozdravile predsjednica udruge "Parkinson i mi", prof. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te izaslanica ministra zdravstva, prim. Vera Katalinić Janković, dr. med.

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Lora Vidović naglasila je kako je svrha obilježavanja Svjetskog dana Parkinsonove bolesti podizanje svijesti i edukacija društva o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja ovog važnog javnozdravstvenog problema. "Koliko je važno govoriti o ovom velikom javnozdravstvenom problemu, a koji će se povećavati zbog starenja populacije i produženja životnog vijeka, govori i činjenica kako je Grad Zagreb s radošću prihvatio poziv udruge „Parkinson i mi“ te se pridružio organizaciji mnogobrojnih današnjih aktivnosti",  kazala ja pročelnica Vidović.

"Parkinsonova bolest se obično razvija polako pa može proći i nekoliko mjeseci ili godina prije nego se ustanovi da osoba ima teškoće, a nažalost, bolest značajno smanjuje kvalitetu života oboljele osobe i utječe na obitelj i čitavu zajednicu. Stoga je iznimno važno pravovremeno prepoznavanje simptoma i rano započinjanje liječenja kako bi se bolest uspijevala držati pod kontrolom, a oboljelima se omogućilo zadovoljavajuće funkcioniranje. Ono što svakako mogu reći jest da Grad Zagreb podržava aktivnosti koje za cilj imaju informiranje i podizanje svjesnosti šire javnosti o Parkinsonovoj bolesti, pružanje podrške oboljelima od Parkinsonove bolesti, a koji uistinu jesu “ljudi blistavog uma zarobljeni u vlastitom tijelu” te će to nastaviti činiti i dalje", zaključila je u svom prigodnom obraćanju pročelnica Lora Vidović, zahvalivši pritom prof. prim. dr. sc. Vladimiri Vuletić i udruzi "Parkinson i mi" na svemu što čine za oboljele od Parkinsonove bolesti.


Kako bi se ukazalo na važnost fizičke aktivnosti, na Trgu Petra Preradovića, u suradnji s Hrvatskim stolnoteniskim savezom organizirana je ping-pong radionica dok su brojni građani zaplesali tango s plesnim studiom Fredi. Akademija likovnih umjetnosti prikazala je art terapiju kao vid nošenja s Parkinsonovom bolesti te su se u interakciji s građanima, uz podjelu informativnih, edukativnih materijala i crvenih tulipana koji su simbol borbe protiv Parkinsonove bolesti, prikupljale donacije kojima se pomaže rad udruge „Parkinson i mi".

Također, održana su i brojna predavanja o Parkinsonovoj bolesti u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a u znak podrške oboljelima od Parkinsonove bolesti te s ciljem podizanja svjesnosti šire javnosti o ovom važnom javnozdravstvenom problemu, večeras će Meštrovićev paviljon prigodno biti osvijetljen u crvenoj boji.

Fotografija: Božidar Prezelj

 

Aktualnosti/događanja