clanak False

Obilježen Dan plave zvijezde

21.05.2023.
Zagreb, 21.5.2023. - Dan plave zvijezde obilježava se svake godine u lipnju po uzoru na manifestaciju „Dress in Blue Day“, koja se već niz godina održava u SAD-u u organizaciji Colorectal Cancer Alliance. Važno zdravstveno - edukativno događanje sedmu godinu zaredom u Hrvatskoj organizira Udruga Pogled iz novog kuta „P.I.N.K.-life, a cilj ovog zdravstveno-edukativnog događanja je jačanje svijesti kod građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva te podrška oboljelima od raka debelog crijeva u njihovoj hrabroj borbi protiv ove zloćudne bolesti.

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.102 umrlih u 2021. godini. (HZJZ)

Podršku ovom zdravstveno - edukativnom događanju, svojim dolaskom dala je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević. Kako je istaknula, Grad Zagreb iznimno cijeni i podržava javnozdravstvene aktivnosti, a koje za cilj imaju promicanje zdravih navika i usvajanje zdravih stilova života, a posebno potiču građane da redovito kontroliraju svoje zdravlje i odazivaju se na preventivne preglede.

"Simptomi se često ne pojavljuju u ranoj fazi bolesti te je zbog toga iznimno važno redovito voditi brigu o svom zdravlju, održavati normalnu tjelesnu masu, usvojiti tjelesno aktivan način života, zdravo se hraniti, izbjegavati duhanski dim, ograničiti unos alkoholnih pića te redovito razgovarati s liječnikom. Iznimno je važno provoditi aktivnosti koje za cilj imaju informiranje, edukaciju i promociju tako da javnost bude dobro obaviještena kako je prevencija raka debelog crijeva vrlo uspješna te da ovaj rak ne boli dok nastaje i u početnoj je fazi. Pozivam sve građane da ne odgađaju redovite kontrolne preglede i da brinu o svom zdravlju. Posebno želim naglasiti važnost odaziva na pozive koje građani dobivaju putem Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva", naglasila je pritom izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević.
 


Udruga Pogled iz novog kuta – P.I.N.K. life okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere, kao i osobe društveno i socijalno osviještene za ovaj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti.
 

Aktualnosti/događanja