clanak False

Javnozdravstvenom akcijom obilježen Svjetski dan bubrega 2024.

14.03.2024.
Zagreb, 14. ožujka 2024. - Na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu održana je javnozdravstvena akcija povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega, pod sloganom “Zdravlje bubrega za sve – Ujednačimo dostupnost skrbi i optimalnog liječenja!”.

Akciju je organiziralo Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, Hrvatska udruga nefroloških medicinskih sestara i tehničara, KOHOM, Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara u suorganizaciji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Okupljenim novinarima i zainteresiranoj javnosti obratili su se prof. dr. sc. Mario Laganović, predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Kenežević, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te prim. Ivana Brkić Biloš, dr. med., voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti HZJZ-a.


"Grad Zagreb s radošću se odazvao pozivu Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora da i ove godine bude suorganizator javnozdravstvene akcije kojom se podiže svijest o važnosti bubrega za cjelokupno zdravlje. Grad Zagreb podržava aktivnosti koje za cilj imaju promicanje zdravih stilova života te kojima se promiču oblici prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bubrežnih bolesti, a sve kako bi se smanjila njihova učestalost i komplikacije. S obzirom na to da su vodeći uzroci bubrežne bolesti šećerna bolest i povišen arterijski tlak, danas smo ovdje organizirali mjerenje tlaka i šećera za sve zainteresirane građane, a ovim putem pozivam sve građane da redovito mjere krvni tlak i šećer u krvi te aktivno vode brige o svom zdravlju. Ove aktivnosti su od suštinske važnosti jer, kao što sam ranije rekla, bubrežne bolesti često prolaze nezapaženo u svojim ranim fazama, a upravo pravovremena intervencija može spriječiti ozbiljne posljedice", kazala je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Kenežević, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.
 
Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Kenežević posebno je naglasila i kako je gradski Dom zdravlja Zagreb – Istok (nekadašnji Centar za hemodijalizu Sesvete) prvi izvanbolnički hemodijalizni centar na području Grada Zagreba, osnovan 1986. godine te je jedini dom zdravlja u Zagrebu koji osigurava bubrežno nadomjesno liječenje (hemodijalizu) za pacijente sa istočnog dijela Zagreba (Sesvete) i dijelova zagrebačke županije (Sv. Ivan Zelina, Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić grad). Odjel dijalize omogućava i turističke hemodijalize za osobe koje privremeno (turistički) borave u Zagrebu. S ponosom je istaknula kako je ustanova tijekom pandemije Covid-19 bila podrška KB Dubrava te je bilo osigurano bubrežno nadomjesno liječenje za dio njihovih pacijenata.

Aktualnosti/događanja