clanak False

Javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina"

27.01.2023.
Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo i Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i ove godine organiziraju  javnozdravstveno – edukativnu kampanju „Dan crvenih haljina“.

Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ u Hrvatskoj obilježava i podržava međunarodnu aktivnost oko prepoznavanja i sprečavanja moždanog udara u žena. Akcija se redovito održava u Europi i SAD-u, izazvala je interes i stručnjaka i javnosti, a progovara o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara kod ženske populacije te vrlo čestom zanemarivanju te bolesti u ovoj populaciji.

Moždani je udar treći vodeći uzrok smrti u žena dok je tek peti uzrok smrti u muškaraca. Gotovo polovica preživjelih će 6 mjeseci nakon moždanog udara imati neki oblik onesposobljenosti. Žene češće žive same i prije moždanog udara te su nakon moždanog udara češće smještene u institucije i imaju lošiji ishod nakon moždanog udara nego muškarci. Stoga je kod žena vrlo važno znati svoj rizik za razvoj moždanog udara, znati prepoznati simptome te na vrijeme započeti odgovarajuće mjere prevencije.
 
Ovogodišnje obilježavanje hrvatskog „Dana crvenih haljina“ bit će prožeto bogatim, stručnim i javnozdravstvenim programom.

Aktivnosti kampanje tijekom siječnja i veljače 2023.:
  • „jumbo” plakati bit će postavljeni na nekoliko lokacija diljem grada
  • organizirat će se stručna predavanja, medijska kampanja eminentnih stručnjaka te informiranje šire javnosti na društvenim mrežama
  • organizirat će se javnozdravstvena akcija na Trgu Petra Preradovića
  • tijekom cijelog tjedna kampanje, Meštrovićev paviljon bit će prigodno osvjetljen crvenom bojom
  • završna svečanost kampanje održat će se u Smaragdnoj dvorani Hotela Esplanade

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva i Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, a uz podršku Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, održat će se javnozdravstvena akcija na Trgu Petra Preradovića, u srijedu, 01. veljače 2023. godine, u vremenu od 10.00 do 13.00 sati.
 
U tu svrhu, postavit će se tri (3) pagode za pregled, a građani će tijekom javnozdravstvene akcije imati prigodu razgovarati o specifičnostima moždanog udara, savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije te provjeriti vlastiti rizik za nastanak moždanog udara. Uz savjetovanje sa stručnjacima iz područja neurologije o riziku nastanku moždanog udara bit će organizirano mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka, mjerenje tjelesne mase te indeks tjelesne težine.

Cilj javnozdravstveno – edukativne kampanje „Dan crvenih haljina“ je podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života.

Aktualnosti/događanja