clanak False

Grad Zagreb u Europskom tjednu mobilnosti

09.09.2019.

Grad Zagreb se na inicijativu udruga osoba s invaliditetom uključio u obilježavanje Dana bez automobila od samog početka 2001., a  osamnaestu godinu za redom organizira sedmodnevni program aktivnosti, zadovoljavajući kao 'zlatni sudionik' sva tri kriterija.

Aktivnosti obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti odnosile su se u početku samo na 22. rujan, Dan bez automobila, u okviru kojeg je gradsko središte zatvarano za promet motornih vozila.

2007. je uslijedila prva službena prijava Grada Zagreba za nagradu Mobility Award koja je sadržavala program aktivnosti kroz cijeli tjedan, a u organizaciju i provedbu aktivnosti uključili su se gotovo svi gradski uredi, službe, tvrtke i brojne organizacije civilnog društva.

Mobilnost, pristupačnost i prijevoz osnovni su preduvjeti za uključivanje osoba s invaliditetom u aktivnosti svakodnevnog življenja. Slijedom navedenog, upravo na inicijativu Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba i udruga osoba s invaliditetom, aktivno uključivanje i obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti uključeno je 2007. u mjere i aktivnosti Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2007. do 2010., a Planom provedbe Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2007. do 2010. su za organizaciju i koordinaciju obilježavanja zaduženi Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

S ponosom ističemo da je 2008. i 2011. uvršten među finaliste, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012.

Koordinator programskih aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi, službe, ustanove i brojne udruge.

Ovaj uspjeh doživjeli smo ne samo kao potvrdu odlične organizacije EMW u okviru postavljenih kriterija, već kao potvrdu izvrsnosti, rada i postignuća svih dionika uključenih u organizaciju, a na poseban način rezultata rada svih gradskih ureda i službi, tvrtki, ustanova i organizacija civilnog sruštva.