clanak False

Europski tjedan mobilnosti 2012.

09.09.2019.

Grad Zagreb i ove godine organizira niz aktivnosti kojima će se uključiti u Europski tjedan mobilnosti, manifestaciju koja se svake godine obilježava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije s ciljem da se potakne javna svijest o potrebi akcije protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljša kvaliteta života građana europskih gradova.

Zamišljen je kao tjedan u kojemu gradovi promoviraju postojeće strategije i najbolje prakse vezane uz održivi promet i mobilnost, razmjenjuju iskustva i promišljaju nove dugoročne mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana vezanih uz održivi promet i mobilnost.

Grad Zagreb se, u okviru ove manifestacije, petu godinu zaredom prijavljuje za Mobility Award, nagradu koja se dodjeljuje gradovima koji su trajnim mjerama na području održivog prometa i mobilnosti napravili najveći iskorak te najuspješnije organizirali sedmodnevnu kampanju.

U protekle četiri godine Grad Zagreb je u konkurenciji preko 2000 europskih gradova redovno ostvarivao iznimno zapažen rezultat te bivao uvršten u prvih deset gradova. Iznimno smo ponosni i na prošlogodišnji rezultat, kada smo uvršteni u prva tri grada, što je uspjeh ne samo Grada Zagreba već i zajednički uspjeh svih sudionika, partnera i podupiratelja kao i dodatna motivacija da i ove godine nastavimo sa ovim odličnim i uspješnim projektom.

Svake se godine Europski tjedan mobilnosti odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od gorućih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema Europskog tjedna kretanja 2012. koja glasi 'Kretanje u pravom smjeru' ('Moving in the Right Direction') odabrana je s ciljem poticanja na strateško promišljanje o održivoj urbanoj mobilnosti. Integriranim planskim pristupom koji uzima u obzir sve oblike prijevoza u gradskim i prigradskim područjima, značajno se može podići kvaliteta života u urbanim područjima, gdje onečišćeni zrak, buka uzrokovana gustim prometom, ili primjerice, prometne gužve predstavljaju velik problem.

Koordinator programskih aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti je Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi i službe.

Cjelovit program Europskog tjedna mobilnosti 2012. možete pogledati ovdje.