clanak False

Europski tjedan mobilnosti 2013.

19.04.2017.

Grad Zagreb i ove godine organizira niz aktivnosti kojima će se uključiti u Europski tjedan mobilnosti, manifestaciju koja se svake godine obilježava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije s ciljem da se potakne javna svijest o potrebi akcije protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljša kvaliteta života građana europskih gradova.

Tema ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je 'Za čist zrak - na tebi je red!' (Clean air - it's your move).

Zamišljen je kao tjedan u kojemu gradovi promoviraju postojeće strategije i najbolje prakse vezane uz održivi promet i mobilnost, razmjenjuju iskustva i promišljaju nove dugoročne mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana vezanih uz održivi promet i mobilnost. Poticanje javnog prijevoza, prijevoza biciklom i pješačenja, ograničavanje pristupa vozilima u uža gradska središta, korištenje čistih goriva, sporta, rekreacije i promicanje životnih stilova koji su manje ovisni o automobilu samo su dio trajnih mjera usmjerenih na smanjenje zagađenja okoliša uzrokovanog prometom motornih vozila u urbanim sredinama.

Sudjelovanje Zagreba u Tjednu mobilnosti pokrenule su udruge osoba s invaliditetom i Udruga Moj bicikl, s obzirom da su upravo one najviše zainteresirane za potpunu mobilnost i pristupačnost gradskih prostora i sadržaja.

Grad Zagreb je prošle godine osvojio prestižnu nagradu Mobility Award, nagradu koja se dodjeljuje gradovima koji su trajnim mjerama na području održivog prometa i mobilnosti napravili najveći iskorak te najuspješnije organizirali sedmodnevnu kampanju Europskog tjedna mobilnosti.

Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom je koordinator aktivnosti u kojima sudjeluju svi gradski uredi i službe.

Program Europskog tjedna mobilnosti 2013 možete preuzeti ovdje.