clanak False

Europski tjedan mobilnosti 2017.

09.09.2019.


EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI održava se svake godine od 16. do 22. rujna.

Koliko je ovaj projekt vrijedan i važan govori činjenica da je prošle godine u njemu sudjelovalo 2427 gradova iz 51 države koji su organizirali aktivnosti tijekom tog tjedna.

Svrha mu je potaknuti europske lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te pozvati stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila. Vrhunac je tjedna Dan bez automobila, 22. rujna, tijekom kojeg gradovi sudionici rezerviraju jednu ili više zona isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz. Pokrenut je kao odgovor na činjenicu da je jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju današnji gradovi – problem zagađenja uzrokovan prometom motornih vozila.

Na sudjelovanje u EUROPSKOM TJEDNU MOBILNOSTI pozvani su svi gradovi iz i izvan Europe. Njihova online prijava bit će odobrena ako zadovoljavaju barem jedan od sljedećih kriterija:
  • organizirali su aktivnosti u tjednu od 16.-22. rujna, uzimajući u obzir godišnju temu događanja;
  • uveli su barem jednu novu trajnu mjeru kojom se pridonosi prelasku s osobnih automobila na održiva prijevozna sredstva. Mjere uvedene u posljednjih 12 mjeseci također su prihvatljive pod uvjetom da se mjere promiču u tjednu od 16.- 22. rujna;
  • obilježili su Dan bez automobila, poželjno 22. rujna, odvajanjem jednog ili više područja rezerviranog isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz najmanje jedan cijeli dan (1 sat prije početka i 1 sat nakon završetka radnog vremena).
„Zlatni sudionici„ mogu postati samo oni gradovi koji su zadovoljili sva tri gore navedena kriterija i oni se mogu natjecati za nagrade EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI.

Ovogodišnja tema je „Ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost”, uz slogan 'Dijeljenjem dobivate više'.

Grad Zagreb i ove godine kao 'zlatni sudionik' zadovoljava sva tri kriterija i organizira vrlo bogat program aktivnosti koji možete pogledati ovdje

Da bi urbana mobilnost bila ekološka, moramo smanjiti broj ukupnih kilometara koje prijeđu motorna vozila. To upućuje na promjenu modalnog odnosa u korist aktivnih modela, kao što su pješačenje i bicikliranje (nema emisije zagađivača) te javni prijevoz (manje emisija po osobi u usporedbi s korištenjem pojedinačnih automobila). 

Zajednička mobilnost” stavlja naglasak na korištenje robe umjesto na njezinu posjedovanju i to putem neke platforme, primjerice mobilne aplikacije. U praksi to znači da više ne trebam posjedovati automobil, a da mogu korsititi različite modele kretanja gradom koristeći, primjerice, različite mobilne aplikacije.  

Inteligentna mobilnost podrazumjeva Inteligentne prometne sustave (ITS) i izvedenu verziju kooperativnog ITS-a (C-ITS) koji se oslanjanju na korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT-a). Ove tehnologije omogućuju putne informacije (u stvarnom vremenu), upravljanje prometom, elektroničko određivanje cijena i naplatu, upravljanje gradskim prijevozom tereta te sigurnosne sustave vozila.

Grad Zagreb je od 2001. uključen u obilježavanje Dana bez automobila, a  šesnaestu godinu za redom organizira sedmodnevni program aktivnosti, zadovoljavajući kao 'zlatni sudionik' sva tri kriterija. S ponosom ističemo da je 2008. i 2011. uvršten među finaliste, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012.

Koordinator programskih aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi, službe, ustanove i brojne udruge.