clanak False

Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine

23.04.2024.
Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Domom zdravlja Zagreb – Istok, Mjesnom samoupravom Novi Jelkovec te predstavnicima romske nacionalne manjine Grada Zagreba poziva građane, prvenstveno pripadnike romske nacionalne manjine, ali i sve ostale da se pridruže prvoj ovogodišnjoj javnozdravstvenoj akciji „Edukacijom do zdravlja – Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“  koja će se održati u četvrtak, 25. travnja 2024. g. u prostorijama Mjesnog odbora Novi Jelkovec (Ul. Ljudevita Posavskog 25, Sesvete), u vremenskom trajanju od 14,00 do 18,00 sati.

Tijekom javnozdravstvene akcije pripadnici romske nacionalne manjine moći će besplatno obaviti preventivni pregled koji obuhvaća analizu anamnestičkih podataka, određivanje krvnog tlaka i razine šećer u krvi (GUK), izmjeriti razinu ugljičnog monoksida (CO) u izdahu, analizu tjelesne mase, individualno i grupno savjetovanje uz edukaciju o nastavku terapije i regulaciji optimalnog krvnog tlaka i razine šećer u krvi, tumačenju rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih nepovoljnih događaja kao i savjetovanje o zdravim stilovima života,  te zainteresirane žene obaviti preventivni mamografski pregled u pokretnom mamografskom vozilu.

U sklopu javnozdravstvene akcije provodit će se edukacija i dijeljenje informacija o higijenskim navikama. Edukativna predavanja i individualna savjetovanja o zdravim stilovima života kao i i rizičnim čimbenicima koji utječu na zdravlje održati će djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".
Program provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” osmu godinu za redom u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Domom zdravlja Zagreb – Istok te predstavnicima romske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Važna napomena:
Mamografskom pregledu moguće je pristupiti uz obveznu prethodnu najavu kod patronažne medicinske sestre na broj mob. 091/2350-160, a pristupiti istom mogu zainteresirane žene koje imaju punih 38 godina ili više, nisu trudne ili ne doje, također žene koje u zadnjih 12 mjeseci nisu bile na mamografskom snimanju. Uputnica nije potrebna, a žene će svoje mamografske snimke zajedno sa nalazom i preporukom dobiti na kućnu adresu unutar mjesec dana od dana snimanja.
Po završetku javnozdravstvene akcije sudionicima će biti podijeljene brošure „Savjeti za zdravlje“, kao i poklon paket s promotivnim materijalima.
 
Strateški okvir za razvoj jednakosti, uključivanja i sudjelovanja pripadnika romske nacionalne manjine u RH naveden je u Nacionalnom planu za uključivanje Roma, za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Program se provodi u skladu s Akcijskim planom za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma, kao nastavak kontinuirane provedbe programa od 2017. godine.

S ciljem ostvarenja programa i sprječavanja kroničnih nezaraznih bolesti, kao i unaprjeđenja reproduktivnog zdravlja djevojaka i žena pripadnica romske nacionalne manjine, provedene su mjere promicanja zdravlja, odnosno motiviranja pripadnika romske nacionalne manjine na usvajanje i održavanje zdravih stilova života.

Plakat

Aktualnosti/događanja