clanak False

Dan crvenih haljina 2024.

23.01.2024.
Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo u suorganizaciji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i u 2024. godini organizira, sada već šestu po redu javnozdravstveno - edukativnu kampanju „Dan crvenih haljina“.

Kampanja se redovito održava u Europi i SAD-u, izazvala je interes stručnjaka i javnosti, a progovara o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara kod ženske populacije te vrlo čestom zanemarivanju te bolesti u ovoj populaciji.

Cilj ove opsežne javnozdravstveno - edukativne kampanje je podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života.

Moždani je udar treći vodeći uzrok smrti u žena, dok je tek peti uzrok smrti u muškaraca. Gotovo polovica preživjelih će 6 mjeseci nakon moždanog udara imati neki oblik onesposobljenosti. Žene češće žive same i prije moždanog udara te su nakon moždanog udara češće smještene u institucije i imaju lošiji ishod nakon moždanog udara nego muškarci. Stoga je kod žena vrlo važno znati svoj rizik za razvoj moždanog udara, znati prepoznati simptome te na vrijeme započeti odgovarajuće mjere prevencije. Žene imaju veći rizik za razvoj moždanog udara kroz život nego muškarci. Uzimajući u obzir duže očekivano vrijeme života svake  će godine nekoliko tisuća žena više nego muškaraca  doživjeti moždani udar. Iako postoje zajednički faktori rizika za razvoj moždanog udara kao što su hipertenzija, hiperlipidemija, šećerna bolest, pušenje i atrijska fibrilacija, razlike u spolnim hormonima, egzogeni estrogeni te trudnoća kao i postporođajno razdoblje su specifični faktori rizika za razvoj moždanog udara u žena.
 
Aktivnosti koje će se održati u sklopu javnozdravstveno – edukativne kampanje „Dan crvenih haljina“ tijekom siječnja i veljače 2024. su: jumbo plakati bit će postavljeni na nekoliko lokacija diljem grada, informativni plakati i letci će se distribuirati u zdravstvenim ustanovama, organizirat će se edukacijska predavanja, medijska kampanja eminentnih stručnjaka te informiranje šire javnosti na društvenim mrežama.

Također, u sklopu javnozdravstveno - edukativne kampanje, u srijedu, 31. siječnja 2024. godine, u vremenu od 11.00 do 13.00 sati, Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo, Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom uz podršku Gradskog društva Crvenog križa Zagreb organizira javnozdravstvenu akciju na Trgu Petra Preradovića tijekom koje će građani imati priliku upoznati se sa znakovima moždanog udara, mjerama prevencije i liječenja. U tu svrhu, postavit će se tri pagode za pregled, a građani će imati priliku razgovarati o specifičnostima moždanog udara, savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije te provjeriti vlastiti rizik za nastanak moždanog udaraUz savjetovanje sa stručnjacima iz područja neurologije o riziku nastanku moždanog udara, za građane će biti organizirano mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka te indeks tjelesne težine.

Završna svečanost kampanje održat će se prvog petka u veljači, 2. veljače 2024. u Hrvatskom narodnom kazalištu. Zvijezde večeri bit će žene koje su preboljele moždani udar, odjevene u crvene haljine hrvatskih dizajnera, a čija će iskustva biti prezentirana u kratkim dokumentarnim filmovima.

Aktualnosti/događanja