clanak False

Vježba "Motel Plitvice 2013"

14.10.2013.

 

U organizaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba u subotu 12. listopada 2013. održana je pokazna vježba "MOTEL PLITVICE 2013." 
Cilj vježbe, koja je održana u sklopu projekta "Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće", bio je provjeriti postojeće stanje sustava zaštite i spašavanja na terenu u slučaju kvara nuklearne elektrane (NE) Krško u susjednoj Sloveniji. Vježbom se provjeravala komunikacija između različitih razina hitnih službi; kontrolne točke, dekontaminacija i medicinska pomoć te prijam, registracija i opskrba evakuiranog stanovništva. 

Scenarij vježbe pretpostavio je primanje obavijesti o kvaru sustava za hlađenje u reaktoru Nuklearne elektrane Krško (NEK) u Državni centar zaštite i spašavanja DUZS-a od Centra za obveščanje Republike Slovenije (CORS) te o poduzimanju mjera za otklanjanje kvara, kao i informaciju da nema ozlijeđenih ni kontaminiranih osoba. Nakon određenog vremena iz CORS-a u Državni centar stiže informacija da poduzete mjere za otklanjanje kvara nisu bile dovoljne te da je došlo do potpunog otkazivanja sigurnosnih sustava. Stanovništvu u krugu 3 km oko NEK-a izdano je upozorenje. Na osnovu tih informacija aktivira se Stožer zaštite i spašavanja RH i Krizni stožer Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost. Obaviješteni su i čelnici lokalne samouprave. Situacija se prati, a iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) stižu informacije o povoljnim vremenskim prilikama u sljedeća 24 sata. Iz CORS-a u Državni centar RH stiže obavijest da je unutar NEK-a došlo do značajnog onečišćenja operativnog područja te je od strane NEK-a proglašen najviši stupanj opasnosti (general emergency). Procjena NEK-a je da postoji mogućnost ispuštanja većih količina radioaktivnosti u okoliš unutar 24 sata. 

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je kako je unatoč nekim nedostacima na državnoj razini vježba pokazala visok stupanj koordinacije. Kada bi se danas dogodila takva nesreća, mi smo spremni i u stanju smo zbrinuti ljude koji bi bili ugroženi, poručio je Kalinić, dodavši da je jako zadovoljan vježbom. Ocijenio je da je naša sreća što je NE Krško građena zapadnom tehnologijom pa je sigurnija i ima bolju zaštitu. Zapovjednik civilne zaštite RH Robert Mikac ocijenio je da je vježba uspjela. Pokazala je kako bi u slučaju kvara sustava za hlađenje u reaktoru NE Krško tekao dolazak slovenskih državljana na teritorij Hrvatske, od prihvata na granici do dolaska na kontrolne točke gdje bi kontaminirani bili izdvojeni i nakon procesa dekontaminacije zbrinuti. 

Na vježbi je sudjelovalo ukupno 80 sudionika iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Policijske uprave Zagrebačke, Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Zagrebačkog radioamaterskog saveza, Carinske uprave i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.