clanak False

Konferencija "Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće"

12.11.2012.

 

Poboljšati učinkovitost sustava zaštite i spašavanja u kriznim situacijama, povećati spremnost snaga zaštite i spašavanja i podići svijest stanovništva o zaštitnim mjerama, osnovni su ciljevi projekta “Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće”, istaknuto je danas na otvorenju istoimene konferencije koju je u prostorijama Gradske skupštine organizirao zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama (UHS).

Cjelodnevnu konferenciju na kojoj je sudjelovalo preko 150 predstavnika hrvatskih županija, gradova i relevantnih institucija, otvorili su pročelnik UHS-a dr.sc. Pavle Kalinić te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc. Jadran Perinić. Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici nuklearne elektrane (NE) Krško te slovenske općine Krško koja je i nositelj projekta, dok su grad Zagreb i grad Cernavoda iz Rumunjske partneri u provedbi projekta. Okupljene je u ime grada Zagreba pozdravila i zamjenica gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević.

Koje su posljedice nuklearne nesreće na stanovništvo te kakve su domaće i međunarodne procedure evakuacije i prijema stanovništva u takvim situacijama, samo su neke od tema predstavljenih na konferenciji. Uz teorijske prezentacije i predavanja, u sklopu konferencije održana je i stožerna vježba kako bi se primijenila ranije usvojena teorijska znanja i procedure te kroz rad u timu identificirali praktični problemi i eventualni nedostaci sustava zaštite i spašavanja koji se mogu pojaviti prilikom provođenja mjera evakuacije, prijema i registracije evakuiranog stanovništva.

«Na konferenciju se prijavilo čak 150 djelatnika zaštite i spašavanja iz cijele Hrvatske ali i Slovenije a posebno sam zadovoljan odazivom sudionika koji sudjeluju u stožernoj vježbi „Prijem, registracija i opskrba evakuiranog stanovništva“. Moram istaknuti kako je ovo prva vježba u Hrvatskoj na kojoj se bavimo postupcima prilikom evakuacije stanovništva i u kojoj aktivno sudjeluje čak 100 djelatnika iz 24 grada» - izjavio je Kalinić prilikom otvorenja konferencije. 

 Iako u Hrvatskoj nema nuklearnih elektrana, NE Krško u Sloveniji nalazi se svega 10,5 km od državne granice. S obzirom na broj i pouzdanost sigurnosnih sustava u nuklearnoj elektrani vjerojatnost da će se dogoditi nesreća opasna za stanovništvo vrlo je mala. Međutim, moguće izravne i neizravne posljedice takve nesreće, osobito u okolnim područjima, zahtijevaju stalno poboljšanje pripremljenosti snaga zaštite i spašavanja. Koordinirana akcija svih razina snaga zaštite i spašavanja je važna, pa, ovaj projekt ima za cilj i unapređenje prekogranične suradnje svih institucija.

 Projekt „Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće“ dio je šireg programa Europske unije „Mehanizam Zajednice za civilnu zaštitu“. Projekt je vrijedan više od 520 tisuća eura te će trajati do kraja 2013. Provodit će se kroz cikluse predavanja, vježbe i tematski podijeljene aktivnosti.

Program konferencije

VRIJEME

PREZENTER

INSTITUCIJA

TEMA / AKTIVNOST

8:30 – 9:00

Registracija

9:00 – 9:15

dr. sc. Pavle Kalinić

Pročelnik UHS

 

dr. sc. Jadran Perinić

 

Ravnatelj DUZS-a

 

Jelena Pavičić Vukičević

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba

9:15 – 9:30

Zrinko Rebrina

UHS

Uvod u projekt

9:30 – 9:45

Bruno Glaser

NE Krško

Sigurnosni sustavi i operativni planovi

9:45 – 10:00

Ivo Valčić

/Dejan Trifunović

DZRNS

Posljedice nuklearne nesreće za stanovništvo

10:00 – 10:15

Vitja Gričar

Općina Krško

Procedure evakuacije stanovništva

10:15-10:30

Damir Gašparović

UHS

Koordinacija CZ za evakuaciju stanovništva

10:30 – 10:45

Dubravka Horvat  

Hrvatski Crveni križ

Međunarodne procedure registracije stanovništva

10:45-11:15

Pauza za kavu

11:15 – 11:30

Petar Vitas

DUZS

Standardi šatorskih naselja i logistika

11:30 – 13:00

Stožerna vježba

Aktivnost I. Prijem, registracija i opskrba evakuiranog stanovništva (Workshop on registration and monitoring of people for mitigation of consequences of an accident)

13:00 – 14:15

Ručak

14:15 – 15:15

Izlaganje timova

Svi sudionici vježbe

Svaki tim prezentira rezultate vježbe

15:15- 16:00

Zaključci konferencije