clanak False

Predstavljen projekt Ekološka karta grada

U prostorijama Gradske uprave danas je predstavljena Ekološka karta grada Zagreba, projekt koji služi kao osnova za unapređenje zdravlja kroz praćenje okolišnih pokazatelja diljem grada. 
25.04.2017.
U prostorijama Gradske uprave danas je predstavljena Ekološka karta Grada Zagreba – projekt za unaprjeđenje zdravlja i to kontinuiranim praćenjem okolišnih pokazatelja u gradu, a koji će omogućavati pravovremenu reakciju nadležnih gradskih tijela.

Kako se čulo, Grad Zagreb godinama provodi ekološka ispitivanja te sustavno monitorira okoliš, a dobivenim rezultatima se u svome radu koriste gradski uredi. Nažalost, ti podatci dosada nisu objedinjeni. Osnovni cilj projekta Ekološka karta grada Zagreba je da postojeće podatake o stanju u okolišu, npr. one o stupnju onečišćenja zraka, tla i vode objedini, a da meteorološke i biološke pokazatelje prikupi kako bi se s pomoću njih osiguralo pravovremeno odlučivanje o obnovi određenih područja i o daljnjem razvoju grada u skladu s načelima održivog razvoja.

Gradonačelnik Bandić je istaknuo da projekt Ekološka karta Grada Zagreba okuplja vrhunske stručnjake. Pored Grada Zagreba i inicijatora projekta – Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, partneri na projektu su Institut za medicinska istraživanja i Državni hidrometeorološki zavod, a suradnici su Agronomski fakultet i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.

Ekološka karta ima jasan cilj, detekcija i prevencija onečišćenja okoliša te čuvanja zdravlja naših sugrađana. Ako u jednom dijelu grada u bilo kojem trenutku bude više, primjerice,  CO2 od određenog iznosa, o tomu ćemo znati i moći ćemo planirati daljnji razvoj prema tim podacima. Ovo je još jedan dokaz da građani grada Zagreba uživaju nadprosječni standard, jer zdravlje nema alternativu – zaključio je gradonačelnik.

Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar je pojasnio da će korist od ovog projekta imati stručnjaci Gradskih službi ali i građani, koji će brzo i pregledno pristupati informacijama.

Ekološka karta Grada Zagreba omogućit će prepoznavanje potencijalno značajnih, a do sada nepoznatih čimbenika iz okoliša kako bismo reagirali na potencijalne nove probleme. Analize prikupljenih podataka omogućuju učinkovitije planiranje gradnje, mogućnost smanjenja onečišćenja, dobivanje trenutnih informacija u slučaju incidentnih situacija te pravovremeno informiranje građana o eventualnim zdravstvenim rizicima – rekao je dr. Šostar.

Dodao je da je ovaj projekt jedinstven ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europi.

Gradske vijesti - 2017.