clanak False

Manifestacija "Hrvatski otočni proizvod" do 25. studenoga na Trgu bana Jelačića

16.11.2017.
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac  otvorili su danas na Trgu bana Jelačića manifestaciju Hrvatski otočni proizvod.
 
Drago mi je da naši otočani zahvaljujući ovom Projekt ministarstva imaju priliku prezenitirati svoje kvalitetne proizvode. Velika hvala Gradonačelniku i Gradu Zagrebu na prostoru i svemu onome što već godinama pružaju našim proizvođačima, rekla je ministrica Žalac.
 
Na manifestaciji Hrvatski otočni proizvod, koji se održava u stakleniku postavljenom između Radićeve ulice i Splavnice od 16. do 25. studenoga, predstavit će se 37 otočnih proizvođača s Hvara, Brača, Visa, Dugog otoka, Ugljana, Prvića, Krka, Raba, Paga, Korčule, Lastova, i Pelješca. Posjetitelji će moći razgledati i kupiti maslinova ulja, sireve, mariniranu ribu, vina, rakije i likere, med, slastice, eterična ulja, kozmetiku i suvenire te ostale specifične otočne proizvode.
 
Temeljni cilj Projekta je identificiranje, distribucija i promidžba izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda koji su kao takvi biti prepoznati i u Hrvatskoj i izvan nje. Oznaku Hrvatski otočni proizvod, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dodjeljuje proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, izvornosti i tradicije.
Riječ je o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Rade se uglavnom u malim serijama i potječu s ograničenih otočnih lokaliteta.
 
 

Gradske vijesti - 2017.