clanak False

Potpisan Ugovor o izradi tehničke dokumentacije za izradu Spomenika domovini

Gradonačelnik Milan Bandić i dekan Arhitektonskog fakulteta Krunoslav Šmit potpisali su Ugovor o izradi tehničke dokumentacije za izradu Spomenika domovini.
21.04.2017.

Gradonačelnik Milan Bandić i dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Krunoslav Šmit potpisali su Ugovor o izradi tehničke dokumentacije za izradu Spomenika domovini  na lokaciji na kojoj će Spomenik biti postavljen – livadi između zgrada Gradske uprave i KD Vatroslav Lisinski.

Idejno rješenje za Spomenik domovini, autora Nenada Fabijanića, dobilo je prvu nagradu na Natječaju kojeg je raspisao Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata Od 5. studenoga 2016. do 22. ožujka 2016., koliko je Natječaj trajao, prijavljena su 52 rada.

Nenad Fabijanić napomenuo je da će Spomenik stajati na velikoj zagrebačkoj osi koja se pruža od Zrinjevca i završava daleko na jugu. Nismo imali lak zadatak, rekao je, uz zahvalu na trudu, svom timu, jer to je osjetljivo djelo i treba mu se ozbiljno pristupiti u svim fazama. Spomenik je to koji je temeljen na patnji i palim životima, a predstavljat će svjetlo i optimizam i ovdje će ostati jako, jako dugo, dodao je arhitekt Fabijanić naglasivši da se nada da će oni koji će ga gledati vidjeti kroz njega i naše običaje, tradiciju i kulturu.

Zadovoljan sam i sretan kao malo dijete zbog današnjeg potpisivanja Ugovora i Spomenika koji će na ovoj osi, u nastavku Lenucijeve potkove niknuti za godinu dana, rekao je gradonačelnik Bandić, istaknuvši da svaka ozbiljna država ima svoj spomenik.
Živim za dan kada će svi, bez obzira na vjeru ili nacionalnost, voljeti ovu zemlju jer osjećaj pripadnosti je jako bitan i ničime se ne može nadomjestiti. Naša je povijest bogata, a Hrvatska i  Zagreb obiluju kulturnim ljepotama i velikanima.
Gradonačelnik je naglasio da nijedan državnik ni delegacija neće doći u Zagreb, a da ne posjeti Spomenik domovini – to je njegova svrha, da predstavlja našu povijest s kojom se svi trebaju upoznati. Imat ćemo dva spomenika jedan nasuprot drugog, spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu „gledat“ će domovinu, a Spomenik domovini „gledat“ će predsjednika Tuđmana.

Zahvalivši arhitektu Fabijaniću i njegovom timu na idejnom rješenju te svima koji će doprinijeti i omogućiti da Spomenik domovini ugleda svjetlo dana, gradonačelnik je rekao da će još sretniji biti za godinu dana kada će Spomenik biti postavljen.

 

Gradske vijesti - 2017.