clanak False

Novi dječji vrtić u Podbrežju gradit će se po najvišim održivim standardima zelene gradnje

14.05.2024.
Otvoren je postupak javne nabave za izvođenje radova na novom dječjem vrtiću u Podbrežju, koji označava ključni korak prema stvaranju održive i inovativne javne infrastrukture. Projekt su danas u Gradskoj upravi najavili gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet u društvu ravnatelja Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julija Domca.

„Gradnja ovog objekta je korak prema dugoročnoj održivosti te predstavlja predanost Grada Zagreba ka uvođenju najviših standarda zelene gradnje. Naselje Podbrežje će dobiti sigurno i kvalitetno osmišljeno mjesto za odgoj i boravak djece“, rekla je uvodno zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec objasnivši da je posebnost projekta u tome što prati nove smjernice zelene gradnje koje je za Grad Zagreb razvila REGEA. „Smjernice predstavljaju nadstandard projektiranja, gradnje i obnove po kojima će Grad Zagreb planirati investicije javnih zgrada u budućem razdoblju“.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac je objasnio ključne principe zelene gradnje kao što su obavezno korištenje učinkovitih centraliziranih sustava za grijanje i hlađenje ili sustava koji koriste obnovljive izvore energije, povećanje udjela obnovljivih izvora energije te napuštanje korištenja fosilnih goriva. „Istaknuo bih i korištenje sunčane elektrane na krovovima i racionalno korištenje vode te primjenu tehničkih rješenja za njezinu pohranu“, dodao je.

Zamjenik Korlaet istaknuo je važnost suradnje s projektnim timom ONDA arhitektura, čije je idejno rješenje osvojilo prvu nagradu na javnom arhitektonskom natječaju. "Projekt vrtića osmišljen je s naglaskom na maksimalno korištenje prirodnog svjetla, energetsku učinkovitost te korištenje oborinske vode. Ovaj vrtić ne samo da će pružiti prostor za igru i učenje, već će biti primjer napredne gradnje sukladne modernim standardima."

„Novi Zagreb Zapad jedna je od četvrti s rastućim brojem zahtjeva za upis u vrtiće, tako da ćemo u naredne dvije godine izgraditi nove kapacitete za oko 700 novih mjesta za djecu s tog područja“, rekla je zamjenica Dolenec.

Planirani kapacitet dječjeg vrtića je 200 djece u 10 odgojnih skupina, ukupne investicije 9,3 milijuna eura, pri čemu se 80% osigurava iz Proračuna Grada dok će ostatak biti sufinanciran sredstvima NPOO.
 

Gradske vijesti