clanak False

Na konferencija za novinare gradonačelnik Milan Bandić predstavio je tri projekta namijenjena poduzetnicima i obrtnicima Grada Zagreba

18.05.2017.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prezentirao je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi rezultate natječaja za financijske potpore obrtnicima te predstavio dva nova projekta koja Grad Zagreb provodi zajedno s Obrtničkom komorom Zagreb: portal Zagrebcrafts, kao dvojezičnu digitalnu platformu koja promovira tradicijske i umjetničke obrte Zagreba te inovativnu aplikaciju Izi do potpora, prvi i jedini online konzultant u Republici Hrvatskoj za povlačenje EU sredstava i bespovratnih sredstava sa nacionalne i lokalne razine.

Polazeći od pretpostavke da Gradska uprava ima dvije temeljne zadaće, a to je biti servis građanima i biti logistika poduzetnicima, Grad Zagreb je u zadnjih 10 godina obrtnicima dodijelio više od 5.100 potpora u iznosu od oko 68,7 milijuna kuna čime je značajnom broju obrtničkih radionica omogućen opstanak, zadržavanje zaposlenih kao i prijenos obrtničkih znanja i vještina na nove naraštaje, naglasio je gradonačelnik te dodao kako je na ovogodišnjem natječaju zaprimljeno 1.636 zahtjeva za dodjelu potpora te je odobreno novih 1.459 potpora u ukupnom iznosu od 23,6 milijuna kuna što je ujedno najveći broj odobrenih potpora i najviši ukupni iznos do sada.

Ovi podaci pokazuju iznimno veliki interes obrtnika za ovakvom podrškom Grada, čime je omogućeno očuvanje 4.253 radna mjesta. Gledano zajedno sa ovogodišnjim potporama Grad je obrtnicima kroz ovu mjeru dodijelio do sada više od 92 milijuna kuna potpora.
Bez obrtnika ne bi bilo Zagreba, niti bi Zagreba bilo bez obrtnika
, zaključio je gradonačelnik.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo rad i poduzetništvo Mirka Jozić, među ostalim,  predstavila je i ZAGREBCRAFTS - dvojezičnu digitalnu platformu u prilagodljivom web dizajnu koja promovira tradicijske i umjetničke obrte Zagreba doprinoseći tako popularizaciji i komercijalizaciji obrtničkih proizvoda te internacionalizaciji njihovog poslovanja.

Riječ je o on-line platformi koja predstavlja certificirane tradicijske i umjetničke obrte s područja grada Zagreba na način da svaki od njih ima svoju zasebnu podstranicu na kojoj je predstavljen obrt, njegova tradicija, osnivači, naslijeđeni proces izrade proizvoda i sami proizvodi.
Zagrebcrafts.hr sadrži stranice na kojima se tekstom, galerijom fotografija i kratkim videom predstavljaju tradicijski i umjetnički obrti: postolari, klobučari i kapari, kišobranari, krojači, proizvođači kravata, proizvođači torbica, kožari, remenari, galanteristi, krznari, zlatari, urari, medičari i licitari, cvjećari, drvotokari, knjigovežnice, izrađivači vitraja, ugađači klavira, uokviravači slika, kovači željeza, bravari ...

Posjetiteljima Zagrebcrafts.hr ponuđena je kontakt forma putem koje je moguće dostavljali upite i online narudžbe, dok oznaka geolokacije na Google mapi olakšava pronalaženje adrese, naročito turistima.
Svaki uključeni obrt može ažurirati sadržaje na svojoj stranici, a izvršni producent portala 24sata d.o.o. osigurava kontinuiranu podršku administriranja objavljenih sadržaja svim uključenim subjektima.

Aplikacija IZI DO POTPORA je prvi i jedini online konzultant u Republici Hrvatskoj. Ideju za aplikaciju razvila je konzultantica Tanja Kovačević, prvenstveno kao pomoć poduzetnicima izgubljenim u bespuću interneta te nedovoljno vidljivim natječajima i javnim pozivima za povlačenje bespovratnih sredstava iz EU i nacionalnih fondova te lokalnih proračuna i potpornih institucija. Ovom aplikacijom rješava se evidentan problem na tržištu jer objedinjuje sve natječaje na jednom mjestu. Aplikacija također omogućuje korisnicima da provjere koji natječaj je primjeren za njihovu ideju odnosno projekt te mogu provjeriti spadaju li u prihvatljive prijavitelje u smislu aktivnosti i samog projekta. Korisnici mogu putem aplikacije izračunati sami za sebe bodovanje po pojedinom EU natječaju i automatski dobivaju poziv konzultanta u vezi same prijave na natječaj. Aplikacija se može pronaći na http://izidopotpora.hr i aktivna je od danas.

Grad Zagreb i Obrtnička komora sufinancirali su izradu aplikacije, a za sve poduzetnike Grada Zagreba godinu dana aplikacija će biti potpuno besplatna.

Također, pročelnica Jozić spomenula je i vrlo dobre rezultate koji su postignuti na nedavno završenom Zagrebačkom obrtničkom sajmu – REZULTATI ANKETA.
 
 

Gradske vijesti - 2017.