clanak False

Gradonačelnik Tomašević na svečanom otvorenju WorldSkills Croatia 2024

13.05.2024.
Gradonačelnik Tomislav Tomašević sudjelovao je na svečanom otvorenju 5. po redu Državnog natjecanja učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2024 koje se odvija u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Ovo je jedan od najvećih događaja u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe gdje će se više od 350 najboljih učenika iz 200-tinjak hrvatskih strukovnih škola natjecati u 42 strukovne discipline – od tradicionalnih struka, kao što su zidarstvo, stolarstvo, frizerstvo, slastičarstvo, pekarstvo i cvjećarstvo, pa do suvremenih disciplina poput administracije IT sustava, mehatronike, CNC i CAD-CAM tehnologija ili interdisciplinarne discipline poput robotike.

Gradonačelnik je čestitao svim učenicima i učenicama natjecateljima koji su se svojim predanim radom te iskazanim znanjima i vještinama plasirali na državno natjecanje te svim zaslužnim za uspjeh ovog hvalevrijednog obrazovnog projekta. Pri tom je istaknuo da je „Grad Zagreb, kao osnivač 35 strukovnih škola koje pohađa više od 19.000 učenika, svjestan je činjenice da je kvalitetno strukovno obrazovanje važan preduvjet gospodarskog razvoja.  Strukovno obrazovanje danas pak traži, više nego bilo koji drugi segment obrazovnog sustava, neprestanu modernizaciju, osuvremenjivanje, usklađivanje s potrebama tržišta rada i stalno prilagođavanje modernim i digitalnim tehnologijama“.
Dodao je i da smo svjesni činjenice da i Republici Hrvatskoj trebaju stručnjaci različitih profila s novim i osuvremenjenim vještinama kojima mogu odgovoriti na stalne promjene i zahtjeve tržišta rada.

WorldSkills Croatia 2024. pruža platformu za razmjenu ideja, razvoj suradnje i oblikovanje budućnosti strukovnog obrazovanja i zapošljavanja te daje priliku svim sudionicima, bez obzira na ulogu, da razmjene iskustva i stvore nove kontakte. Sudjelovanjem u natjecanju, učenici imaju priliku demonstrirati svoje talente i vještine te se povezati s potencijalnim budućim poslodavcima.

Natjecanje će se odvijati od 13. do 15. svibnja, a tijekom tri dana natjecanja očekuje se oko 10.000 posjetitelja iz RH i inozemstva, najvećim dijelom učenika iz brojnih osnovnih škola iz cijele Hrvatske.

Gradske vijesti