clanak False

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice 2023.

19.01.2023.

Rak vrata maternice u 99,7% slučajeva uzrokovan je infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Zbog toga je važno informirati i educirati žene o HPV-u i njegovoj ulozi u razvoju predstadija i samog raka vrata maternice. Rak vrata maternice jedan je od najpreventabilnijih vrsta raka odnosno otkriven u lokaliziranom stadiju s velikim uspjehom može biti liječen. 

Humani papiloma virus (HPV)  je glavni uzročnik raka vrata maternice
Humani papiloma virus (HPV) uglavnom se prenosi tijekom spolnog odnosa, a rjeđe neposrednim dodirom s osobe na osobu. Svaka druga spolno aktivna osoba bit će zaražena HPV-om tijekom života. Većina njih toga neće biti svjesna jer neće imati simptome ili druge zdravstvene tegobe. Svaka žena koja ima HPV ne znači da će i oboljeti od raka vrata maternice. HPV infekcija je najčešća u adolescenata.  

Epidemiološki podatci
Rak vrata maternice četvrti je najčešći rak kod žena s procijenjenih 604.000 novih slučajeva u 2020. godini u svijetu. 
Epidemiološki podatci govore kako je u Republici Hrvatskoj oko 320 slučajeva godišnje dok se bilježi oko 120 slučajeva smrti žena od raka vrata maternice. 

Rak vrata maternice može se otkriti u ranom stadiju i uspješno liječiti
Najučinkovitiji način prevencije ovog raka je edukacija mladeži o odgovornom spolnom ponašanju, cijepljenje protiv HPV-a i redoviti ginekološki pregledi s PAPA-obriskom (PAPA-testom) ili tekućom citologijom. 

Cijepljenje protiv HPV-a
Rak vrata maternice je najčešći karcinom kojega uzrokuje Humani papiloma virus (HPV) i glavni razlog zašto se pokrenuo razvoj cjepiva protiv HPV-a. Cijepljenje protiv HPV-a djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića preporuča se radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma. Svjetska zdravstvena organizacija, Europski centar za kontrolu bolesti, Centar za kontrolu bolesti iz Atlante te brojna nacionalna zdravstveno-politička i stručna tijela su na temelju istraživanja, praćenja i kliničkih istraživanja donijela niz preporuka o primjeni cjepiva.

Grad Zagreb prvi je u Republici Hrvatskoj uveo besplatno cijepljenje protiv HPV-a 2007. godine sukladno smjernicama i odluci osnovanog stručnog Povjerenstva. Dobrovoljno i besplatno cijepljenje u cijeloj Republici Hrvatskoj omogućeno je od školske godine 2015./2016. Cijepljenje protiv HPV-a preporučeno je kroz nacionalni program cijepljenja za učenike i učenice osmog razreda osnovne škole te je preporučljivo provesti prije izlaganja infekciji HPV-om što znači da je poželjno cijepiti se prije započinjanja spolne aktivnosti. Važno je napomenuti i kako je cijepljenje od 2019., ovisno o raspoloživosti cjepiva, besplatno i za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti.

Grad Zagreb kontinuirano provodi aktivnosti u svrhu očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih.
U travnju 2022. godine, Grad Zagreb je osigurao cijepljenje protiv HPV infekcije za student/ice u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova ulica 62a te besplatne ginekološke preglede 2 x tjedno.
Osigurani besplatni ginekološki pregledi su posebno važni za studentice do 29 godina, a koje nemaju izabranog ginekologa ili žive izvan svog mjesta prebivališta. 
Grad Zagreb rado se odaziva i podržava aktivnosti koje za cilj imaju borbu protiv raka vrata maternice; edukaciju, informiranje i podizanje svjesnosti o rizicima.
 
Iznimno je važno da se žene svih dobnih skupina informiraju o mogućnostima prevencije raka vrata maternice; cijepljenjem djevojčica protiv HPV-a u predadolescentnoj dobi te redovitim preventivnim ginekološkim pregledima i brigom za intimno zdravlje.
 
Primarna prevencija, edukacija, cijepljenje protiv HPV-a, redoviti ginekološki pregledi i odgovorno spolno ponašanje najbolji su put očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja!

U Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice 2023. Grad Zagreb sudjeluje na sljedećim događanjima:

Javna tribina "Bisre mudrosti - druga prilika" u organizaciji udruge SVE ZA NJU, udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske i studentske Sekcije za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Javna tribina će se održati uživo 20.01.2023. s početkom u 15.00 sati na Tribini Grada Zagreba ali će biti prijenos na FB udruge Sve za nju tako da može biti šire praćena.

 Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i tekst

Dan mimoza 2023. u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, u subotu 21.01.2023., u vremenu od 10.00 do 14.00 sati, na Trgu Petra Preradovića.
U interakciji s građanima, uz podjelu informativnih materijala i cvijeta mimoze te prikupljanjem donacija kojima se pomaže rad Hrvatske lige protiv raka, u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom održat će se javnozdravstvena akcija „Dan mimoza 2023.“.
Središnje događanje javnozdravstvene manifestacije predviđeno je za 11.00 sati.

6. hrvatski simpozij o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice
U prigodi Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, Klinika za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatsko društvo za kolposkopiju i bolesti vrata maternice u suorganizaciji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, organizira 6. hrvatski simpozij o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice s međunarodnim sudjelovanjem, a koji će se održati u razdoblju od 26. do 28. siječnja 2023. u Hotelu Sheraton u Zagrebu.
Cilj Simpozija je okupiti stručnjake brojnih medicinskih specijalnosti koje se multidisciplinarno bave prevencijom i liječenjem početnog raka vrata maternice, kako bi se zajedničkim naporima pripomoglo u smanjivanju, kako pojavnosti tako i smrtnosti od ovog sijela raka. Tijekom trajanja 6. hrvatskog simpozija o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice s međunarodnim sudjelovanjem očekuje se oko 250 sudionika.

ARHIVA