clanak False

Edukativna kampanja u okviru javnozdravstvenog projekta "Spikaš o svemu, spikaj i o njemu"

19.04.2017.


Kako bi aktualizirali problematiku odgovornog spolnog ponašanja i educirali mlade o HPV-u Gradski ured za zdravstvo te Povjerenstvo Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om uključili su se u javnozdravstveni Projekt   "Spikaš o svemu, spikaj i o njemu".
Projekt su pokrenuli: zdravstveni portal Ordinacija.hr, Večernji list i Mega produkcija. Partner i organizator u provedbi kampanje je i Hrvatsko debatno društvo.


Cilj projekta je kroz interakciju s mladima u zagrebačkim srednjim školama putem debata (spikaonica):

• Potaknuti javnu raspravu o preventivnim mjerama, unapređenju zdravlja i  javnozdravstvenih mjera
•‘’Rušiti‘’ tabue između roditelja i djece kroz promicanje najvažnijih poruka o spolno odgovornom ponašanju i mogućnostima prevencije
• Iznijeti najnovije spoznaje o  spolno prenosivim infekcijama i bolestima koje su ozbiljni problemi života u  adolescenata

Na drugoj po redu debatnoj spikaonici "Spikaš o svemu, spikaj i o njemu", koja je održana u V.gimnaziji, Klaićeva 1, zagrebački su gimnazijalci raspravljali o tome treba li poticati cijepljenje protiv HPV-a.
U V. gimnaziji okupilo se više od 150 srednjoškolaca, no na pitanje tko je od njih cijepljen protiv Humanog papiloma virusa (HPV), najčešćeg uzročnika raka vrata maternice, tek je desetak djevojčica dignulo ruku.

Edukacija je ključna
"Nije cilj učiniti cijepljene obaveznim, nego educirati ljude kako bi se sami željeli cijepiti", rekla je Klara Kranjčec, učenica trećeg razreda. Protuargumenti negacijske skupine uključivali su visoku cijenu cjepiva i moguće nuspojave. Ipak, svi su se složili kako je edukacija ključna za suzbijanje ovog virusa koji uzrokuje rak vrata maternice, ali i brojne druge opasne bolesti.
Uz učenike V. Gimnazije, u debatu su bili uključeni i prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC “Sestre milosrdnice” te prof. dr.sc. Damir Eljuga, specijalist ginekologije i porodništva te član Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om Grada Zagreba. Svojim su iskustvom potvrdili anketu provedenu na početku spikaonice i dodali kako je još uvijek zanemariv broj osoba cijepljen, iako cjepivo štiti od najčešćih i najopasnijih tipova HPV-a.
"Jednoj su djevojčici potrebne tri doze po 702,09 kuna no to je puno manja cijena od liječenja, samo ako o novcu pričamo, jer se zdravlje ne može kupiti", zaključila je prof.dr.sc. Mirna Šitum te podsjetila da je u Zagrebu cijepljenje besplatno za učenice 8. razreda.


Nedostaje komunikacije s roditeljima
Ambasadorice druge po redu spikaonice (od njih četiri), Sanja Doležal i Daniela Trbović istaknule su kako cijena ne smije biti prepreka, a u raspravu su se uključili i ostali prisutni učenici koji su upitali stručnjake zašto sadašnja edukacija ne daje rezultate, kada se najbolje cijepiti.

Među daljnjim problemima spomenut je i nedostatak komunikacije između djece i roditelja, budući da su roditelji ti koji trebaju dati pristanak za cijepljenje. Kada su upitani tko otvoreno priča s roditeljima o spolnosti, svega je nekoliko učenika diglo svoju ruku.

Glavni je cilj održavanja spikaonica podizanje svijesti mladih o spolno odgovornom ponašanju i HPV-u jer su statistike poražavajuće – godišnje u Hrvatskoj umire 150 žena, a svaki se dan HPV-om zarazi jedan učenik ili učenica.

Sljedeći na redu su učenici II. gimnazije koji će 25. veljače raspravljati o tome treba li provoditi obavezno testiranje na spolne bolesti kod mladih. Uz njih će stručni "stožer" držati predstavnici Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om Grada Zagreba prim. mr. sc. Nives Šikanić-Dugić i prof. dr. sc. Mihael Skerlev, a u ambasadorskoj će se ulozi nači Joško Lokas i Marijo Možnik.

OVDJE
pročitajte kako je prošla prva spikaonica I. gimnazije.

Projekt "Spikaš o svemu, spikaj i o njemu" podržavaju i Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Tosama, Sandoz i Hrvatska liga za borbu protiv raka.

  


ARHIVA