clanak False

CIVITASu nagrada Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije

19.04.2017.

 

I nakon završetka projekta, još uvijek svjedočimo odjeku projekta CIVITAS Elan, u kojem je Grad Zagreb sudjelovao zajedno sa gradovima Ljubljanom, Gentom, Portom i Brnom, a koji je u ime Grada koordinirao Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada. U petak, 7. lipnja, uručene su nagrade za najuspješniji lokalni EU projekt 2010.-2012. koje je dodijelilo Ministarstvo regionalnoga razvoja, i projekt CIVITAS Elan dobio je treću nagradu.

 

CIVITAS Elan je član velike europske obitelji projekata CIVITAS, a cilj mu je bio poboljšanje kvalitete života građana uspostavom kvalitetnijih rješenja u gradskom prometu te promicanjem i poticanjem održivih, čistih i energetski učinkovitih načina odvijanja prometa. Osim Ureda za strategiju, zagrebački partneri na projektu bili su podružnice ZET i Čistoća Zagrebačkog holdinga, Fakultet prometnih znanosti, ODRAZ, HŽ infrastruktura i Udruga Bicikl.

 

Partneri su razvili integralni plan djelovanja na nekoliko područja te cijeli niz mjera i suradničkih aktivnosti: Alternativna goriva i energetski učinkovita vozila, zajedničke putničke usluge i integriranje različitih vrsta prijevoza, upravljanje mobilnošću prema specifičnim potrebama, djelovanje na ponašanje u prometu, inovativne prometne usluge i mnoge druge. Svaki je grad razvio svoj plan djelovanja, u skladu sa svojim specifičnim potrebama i mogućnostima.

 

Zamjenik ministra Jakša Puljiz nagradu za treće mjesto predao je Jadranki Veselić Bruvo, pročelnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba.

Ured će zajedno sa ostalim partnerima raditi na tome da ideje potaknute i primjerima iz dobre europske prakse, razvijane prožimanjem promišljanja znanstvene zajednice, uprave, nevladinog sektora, uz prisustvo medija koji će ih približavati građanima i najširoj javnosti, budu oblikovane u kvalitetna rješenja prilagođena našem kontekstu. Tu će svakako značajnu ulogu imati ZgForum kao mjesto otvorenog dijaloga, što je i bila osnovna ideja pri njegovom osnivanju.

 

Slika 1, slika 2