clanak False

AKTIVNOSTI MREŽE CIVINET SLOVENIJA HRVATSKA

06.06.2014.

 

       

 

slika 1                                                              slika 2                                                            slika 3

 

 

1. SASTANAK UPRAVNOG ODBORA MREŽE U ZAGREBU

Gradonačelnik Grada Zagreba prisustvovao je danas 6. lipnja otvorenju 1. sastanka Upravnog odbora mreže CIVINET SLOVENIJA - HRVATSKA, čiji je Grad Zagreb član od njezinog osnutka u travnju 2013. gradonačelnikovim potpisom memoranduma o pristupanju Grada Zagreba mreži, na poziv gradonačelnika Ljubljane gospodina Jankovića.

 

Pozdravljajući prisutne iz gradova Ljubljana, Maribor, Velenje, Nova Gorica, Rijeka, Čakovec, Koprivnica i Zagreb, te posebno gospodina Vladu Babića koordinatora mreže, iskazao je svoje izrazito zadovoljstvo već brojnim postignutim rezultatima mreže, posebno izražavajući zadovoljstvo što se produbljuje suradnja između slovenskih i hrvatskih gradova, te stvara platforma za suradnju i s drugim gradovima u regiji.

 

Sastanak je održan u ZgForumu, a njegov domaćin bio je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, čija je pročelnica, Jadranka Veselić Bruvo, članica Upravnog odbora. Kao uvod u radni dio sastanka gđa Veselić Bruvo prezentirala je aktivnosti i projekte koje provodi Grad Zagreb u kompleksnom području održive mobilnosti. U radnom dijelu predstavljene su dosadašnje aktivnosti mreže, te planirane aktivnosti u projektu CIVITAS CAPITAL iz kojeg se i financira mreža. Razgovaralo se o modalitetima informiranja relevantnih dionika i javnosti o mreži, o radionicama SUMP (Sustainable Urban Mobility Plan) planiranim za jesen ove godine u Zagrebu i Mariboru, o akcijskom planu za 2015., uključujući i godišnju skupštinu, te o načinu uključivanja gradova iz drugih država regije.

 

Znanje i iskustvo stečeno u gradovima koji su bili uključeni u projekte iz obitelji CIVITAS (www.civitas.eu, www.civitaszagreb.hr) želi se djelotvorno prenositi drugim europskim gradovima. S tim je ciljem formirano desetak nacionalnih mreža. Mreže povezuju gradove zainteresirane za razvoj ambicioznih politika urbane mobilnosti i akcija za čišći, pristupačniji, energetski učinkovit i održiv promet. Vodeći se istim ciljem mreža CIVINET SLOVENIJA – HRVATSKA, iako najmlađa, premašila je brojem uključenih gradova (četrdesetak, a broj je u stalnom porastu) mnogo starije europske nacionalne CIVINET MREŽE.