clanak False

Svjetski dan sepse 2024.

13.09.2024.
Zagreb, 13.9.2024. - U petak, 13. rujna 2024. godine u Kliničkom bolničkom centru Zagreb prigodno je obilježen Svjetski dan sepse u organizaciji Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije, Hrvatskog društva za sprečavanje i suzbijanje infekcija i Hrvatskog društva za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu. Sepsa predstavlja najtežu komplikaciju infekcija i vodeći je uzrok sprječivih smrti i invaliditeta u Europi. Svake minute više od jedne osobe izgubi život zbog sepse, dok tri četvrtine od 2,8 milijuna preživjelih pate od dugotrajnih posljedica. Iako se radi o stanju koje je u velikom broju slučajeva preventabilno, sepsa je često neprepoznata ili se prepoznaje prekasno, što rezultira ozbiljnim posljedicama.
 
U svom prigodnom pozdravljanju nazočnih, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Mirela Šentija Knežević posebno je istaknula kako Grad Zagreb snažno podržava sve zdravstvene inicijative koje omogućuju građanima da se kroz razgovor i edukativne materijale informiraju o javnozdravstvenim temama pa tako i današnju akciju čiji je cilj pobliže upoznati građane s opasnostima sepse, važnosti njezine prevencije i odgovarajućeg liječenja te osvijestiti da je pravodobnim prepoznavanjem i liječenjem moguće spriječiti ozbiljnije posljedice sepse.
 
"Svakako svesrdno podržavamo i standardizaciju bolničkog protokola u liječenju sepse s ciljem postizanja što manjeg broja infekcija, odnosno boljeg ishoda liječenja oboljelih, slijedom čega ovim putem osobito želim zahvaliti organizatorima astručnog programa na KBC Zagreb - Hrvatskom društvu medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije u suradnji s Hrvatskim društvom za sprečavanje i suzbijanje infekcija i Hrvatskim društvom za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu na svim naporima koje ulažu u ovu problematiku na dobrobit naših sugrađana", kazala je dr. sc. Mirela Šentija Knežević.

Aktualnosti/događanja