clanak False

Publikacija - Rat kroz oči djeteta

11.03.2022.

U svjetlu ratnih zbivanja u Ukrajini kojima svjedočimo putem medija, a koja mnogima od nas mogu biti posebno emocionalno teška jer nas podsjećaju na rat u Hrvatskoj, izdan je kratki priručnik "Rat kroz oči djeteta - Crtice stručnjaka mentalnog zdravlja za roditelje i druge koji brinu o najranjivijima".

Proteklih godina kao roditelji, stručnjaci i pojedinci bili smo suočeni s nizom teškoća, koje su kontinuirano iscrpljivale naše psihološke resurse. Utjecaj ugroze koju je donijela pandemija i potreba za prilagođavanjem na vezane promjene bio je ojačan velikim brojem potresa, među kojima su najsnažniji ostavili traga na mnogim domovima i dušama.

Svjesni teške pozicije u kojoj su se roditelji i druge osobe koje brinu o djeci još jednom našli u nošenju s novim vijestima o ratnim zbivanjima u Ukrajini, objavljen je kratki priručnik s konkretnim, znanstveno utemeljenim savjetima i smjernicama koji mogu olakšati nošenje s novom krizom.

Autori priručnika stručnjaci su mentalnog zdravlja - psiholozi.

Nadamo se da će priručnik barem donekle olakšati nošenje s novonastalim okolnostima te pružiti podršku obiteljima u neizvjesnosti sutrašnjice.

Priručnik "Rat kroz oči djeteta - Crtice stručnjaka mentalnog zdravlja za roditelje i druge koji brinu o najranjivijima"

Također, na web portalu mentalnozdravlje.zagreb.hr mogu se pronaći brojni materijali za pomoć djeci, sebi i okolini, a koji su vrijedni i u radu stručnjaka mentalnog zdravlja u školama. Na portalu su navedeni i dostupni izvori podrške, poput ustanova, udruga i sl.