Unapređenje kvalitete i povećanje dostupnosti školske prehrane, odnosno, osiguravanje toplog obroka svim učenicima, jedan su od glavnih prioriteta gradske uprave.
Upravo s ciljem unapređenja kvalitete školske prehrane, Grad Zagreb je naručio standardizirane, nutritivno uravnotežene i sezonske jelovnike. Sezonske jelovnike, recepture pripreme i pripadajuće normative namirnica izradio je Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u skladu s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama. Spomenuti jelovnici velikim se dijelom temelje na prijedlozima obroka koje su kuharice i kuhari škola dostavili PBF-u, a koje je PBF temeljito analizirao, nutritivno uravnotežio i, po potrebi, obogatio. Uz to, jelovnici se kontinuirano unapređuju temeljem rezultata anketiranja i iskustava primjene jelovnika škola. Novi se jelovnici u škole uvode postupno, ovisno o kapacitetima i mogućnostima svake pojedine škole, nabavi potrebnih, novouvedenih namirnica i sl.
Grad Zagreb nastavlja ulagati u poboljšanje kvalitete školske prehrane, školske kuhinje, blagovaonice i povećanje dostupnosti toplog obroka. Zahvaljujući ulaganjima Grada u opremanje školskih kuhinja i blagovaonica tijekom protekle dvije godine, u iznosu od 2 milijuna eura, kao i potpori države, školskom su prehranom danas obuhvaćeni svi učenici osnovnih škola. Pritom, svim su roditeljima računi za prehranu smanjeni. Uz to, od ove školske godine čak 5.000 učenika više nego što je to bio slučaj školske godine 2021./2022 ima mogućnost konzumacije toplog obroka.
Za daljnje poboljšanje prehrane, ustrojena je Radna skupina za razvoj unaprijeđenog modela prehrane. Uz to, u 31 osnovnoj školi u školskoj godini 2024./2025. kreće pilot projekt zelene javne nabave hrane čiji je cilj stvoriti održiv sustav prehrane i školama osigurati zdrave, ekološke i lokalno proizvedene namirnice.
Nove, jesenske jelovnike, koji su u primjeni od rujna do prosinca 2024., možete preuzeti ovdje.
Kalkulator za izračun dnevnih izdvajanja roditelja za školsku prehranu dostupan je ovdje.