Unapređenje kvalitete i povećanje dostupnosti školske prehrane, odnosno, osiguravanje toplog obroka svim učenicima, jedan su od glavnih prioriteta gradske uprave.
Upravo s ciljem unapređenja kvalitete školske prehrane, Grad Zagreb je naručio
standardizirane, nutritivno uravnotežene i sezonske jelovnike. Sezonske jelovnike, recepture pripreme i pripadajuće normative namirnica izradio je
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u skladu s
Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama.
Spomenuti jelovnici velikim se dijelom temelje na prijedlozima obroka koje su kuharice i kuhari škola dostavili PBF-u, a koje je PBF temeljito analizirao, nutritivno uravnotežio i, po potrebi, obogatio. Uz to, jelovnici se kontinuirano unapređuju temeljem rezultata anketiranja i iskustava primjene jelovnika škola.
Novi se jelovnici u škole uvode postupno, ovisno o kapacitetima i mogućnostima svake pojedine škole, nabavi potrebnih, novouvedenih namirnica i sl.
Grad Zagreb nastavlja ulagati u poboljšanje kvalitete školske prehrane, školske kuhinje, blagovaonice i povećanje dostupnosti toplog obroka. Zahvaljujući ulaganjima Grada u opremanje školskih kuhinja i blagovaonica tijekom protekle dvije godine, u iznosu od
2,5 milijuna eura, kao i potpori države, školskom su prehranom danas obuhvaćeni svi učenici osnovnih škola u Zagrebu. Pritom, svim su roditeljima računi za prehranu smanjeni. Uz to, zahvaljujući ulaganjima Grada u rekonstrukciju i modernizaciju školskih kuhinja, ove školske godine čak
5.000 učenika više nego što je to bio slučaj školske godine 2021./2022 ima mogućnost konzumacije toplog obroka. Za daljnje poboljšanje prehrane, ustrojena je
Radna skupina za razvoj unaprijeđenog modela prehrane.