clanak False

Predstavljena robotska rehabilitacija u Specijalnoj bolnici Goljak

14.03.2024.
Demonstracijom rehabilitacijskih robota Lokomat, Armeo, Amadeo, Myro, Tymo i Pablo, danas je u  Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, predstavljena Jedinica robotske terapije te gradske ustanove.
Pozdravljajući djelatnike i djelatnice bolnice, brojne stručnjake, ali i roditelje i djecu korisnike usluga, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr. sc. Lora Vidović istaknula je kako je robotska terapija tehnološki vrhunac rehabilitacije: „Ponosni smo što je Grad Zagreb, kroz svoju ustanovu, pružio najvišu razinu usluge za 350 djece u cjelokupnom sedmotjednom rehabilitacijskom ciklusu dok je više od 200 djece iskusilo rehabilitacijske mogućnosti robota kroz tzv. demonstraturni sat. “Pročelnica je spomenula i planirana ulaganja Grada Zagreba u Goljak: „U 2024. osigurali smo 1.875.000 eura proračunskih sredstava za adaptaciju prostora i opremu pri Domu zdravlja Zagreb - Istok, u Hirčevoj, čiji dovršetak očekujemo u drugoj polovini 2025. Time ćemo usluge rane intervencije Goljaka proširiti i na istočni dio grada gdje će uslugu pružati multidisciplinaran tim stručnjaka. Kroz decentralizirana sredstva u 2024. nabavit će se ultrazvučni aparat za potrebe Bolnice te  dizalo za lokaciju na Zelengaju.“, kazala je naglasivši kako Grad Zagreb razvija mrežu brojnih zdravstvenih i socijalnih usluga namijenjenih osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. U području ulaganja u rani razvoj djece (0-7) pročelnica je istaknula i programe javnozdravstvenog nadstandarda kojima se pruža podrška roditeljima i koji se provode na Goljaku; Bobath tečaj trajne medicinske edukacije i Envisage program koji ima za cilj bolje nošenje sa životnim izazovima brige i skrbi o djetetu s teškoćama.

Dječja bolnica Goljak smatra se nacionalnim centrom dječje robotske rehabilitacije, istaknula je ravnateljica bolnice dr. sc. Ivana Kern: "Robotska rehabilitacija predstavlja revolucionaran pristup u tretmanu djece s neurorazvojnim teškoćama, pružajući individualiziranu terapiju koja potiče razvoj motoričkih vještina i na taj način poboljšava kvalitetu života i funkcioniranje djece u svakodnevnom životu. Inovativni robotski sustavi omogućuju preciznije i personalizirane terapijske postupke, prilagođene potrebama svakog djeteta, čime se stvara temelj za dugoročni napredak i samostalnost u svladavanju svakodnevnih izazova, zaključila je ravnateljica Kern". 
  

Pomoć u rehabilitaciji najviše se pruža djeci s cerebralnom paralizom koja, uz motorička oštećenja, često imaju pridružene poteškoće vida, pažnje te kognitivne smetnje. Svaki dan, kapacitet od 16 djece omogućuje individualiziran pristup terapiji, prateći njihov napredak i prilagođavajući tretmane. U rehabilitacijski protokol koji traje ukupno sedam tjedana uključena su  djecu starosne dobi od 4 do 18 godina sa slabošću ruku ili nogu koja kognitivno mogu razumjeti zadatke koje zadaje robot. 
Rad na robotu kompleksan je, iziskuje dobro školovan i uvježban tim liječnika i terapeuta koji će usuglasiti terapijske ciljeve. Prema kliničkom iskustvu veliki pomaci uočavaju se u snazi zahvaćene ruke, koordinaciji pokreta, korištenju ruke u aktivnostima svakodnevnog života, boljoj stabilnosti trupa u sjedenju te pažnji tijekom izvršavanja zadataka. 
 
O robotskoj terapiji: 
Specijalna bolnica Goljak raspolaže sa sedam naprednih robotska uređaja, a među ostalim:  Armeo Spring za ruku, Amadeo za šaku i Lokomat za trening hoda te s četiri robotski potpomognuta uređaja: Tymo za trup, Pablo za ruku te Myro za ruku i kognitivni trening (dva uređaja). Robotski uređaji imaju veličinom prilagodljive ortoze za ruku ili nogu prema veličini djetetove nadlaktice i podlaktice, odnosno natkoljenice i potkoljenice, sa senzorima koji prate položaj uda u prostoru te daju povratnu informaciju bolesniku i terapeutu. Robot djeluje preko cilju usmjerenih zadataka putem igranja igrica (branje jabuka, svladavanje čudovišta, vožnja autića, kupnja namirnica u dućanu, čišćenje kuće, letenje na tanjuru i sl.), osigurava trodimenzionalni radni prostor, ima programsku mogućnost jačanja intenziteta treninga te modeliranja zadataka prema potrebama svakog djeteta.

Aktualnosti/događanja