clanak False

PEDELEK za brzu dostavu gradske uprave

Pod motom Vožnja biciklom: način dnevnog prijevoza za svakoga, Zagreb, Venecija, Bremen, Grenoble i Tczew provode projekt Presto koji promiče korištenje bicikla kao zdravog prijevoza...
08.06.2010.


Pod motom Vožnja biciklom: način dnevnog prijevoza za svakoga, Zagreb zajedno s Venecijom, Bremenom, Grenobleom i Tczewom provodi projekt Presto u sklopu programa Intelligent energy Europe koji promiče korištenje bicikla kao zdravog prijevoza.

Tako se već sredinom svibnja na gradskim prometnicama moglo vidjeti prvih pet PEDELEKA - bicikala s elektromotorom kao pomoćnim pogonom. Riječ je o hibridnom vozilu koje funkcionira na način da vozač pedalira, a električni mu motor olakšava postizanje brzine do 25 km/h. Prema objašnjenju iz Ureda za strategiju Grada Zagreba, bicikl je pogodan za brdovite dijelove grada, lako se svladavaju veće udaljenosti, a bez problema se preveze i veći teret. Jednostavan je za korištenje starijoj populaciji i osobama sa smanjenom tjelesnom sposobnošću, a dobro se pokazao i korištenju za odlazak na posao.

Jutros je PEDELEK isprobao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a nakon vožnje po Trgu Stjepana Radića, dogovoreno je da će se za potrebe brzih dostava gradske uprave nabaviti 10 takvih bicikala.