clanak False

PEDELEK? Kakav je to bicikl?

19.04.2017.

Pedelec je akronim za PEDal ELectric Cycle, zadnju generaciju bicikala koji imaju pomoćni pogon u obliku elektromotora, čije prave prednosti je moguće je otkriti tek na uzbrdici.

Pedelek kombinira snagu vozača i elektromotor, a maksimalna mu je brzina 25 km/sat. Promocija se održavau sklopu projekta PRESTO-Promoting Cycling for Everyone as a Daily Transport Mode (promocija biciklizma kao svakodnevnog prijevoznog sredstva), koji u Zagrebu provodi i koordinira Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada. Tri osnovna zadatka projekta PRESTO su promidžba svakodnevnog korištenja bicikla, planiranje infrastrukture biciklističkih staza, te upoznavanje javnosti s hibridnim biciklom - pedelekom. 

U svibnju 2010. promocija pedeleka provodila se vrlo aktivno. Brojne poznate i ugledne osobe: vaterpolist Dubravko Šimenc, voditeljica Iva Šulentić i rock glazbenik Goran Martinjak, pjevačica i voditeljica Sanja Doležal, novinar Miroslav Ambruš Kiš i glumac Ivan Herceg, po tjedan su dana koristili pedelek, a jedno je od vozila bilo na korištenju kod britanskog veleposlanika u Hrvatskoj, g Davida Graemea Blunta. 

Pedelek je predstavljen i na Zagrebačkom energetskom tjednu, a probne vožnje za građane održane su 29. svibnja u parku Maksimir. Promocija pedeleka održana je u suradnji s tvrtkom Magma.
Grad Zagreb uvodi biciklističke staze još GUP-om iz 1986. U 2000. godini ukupna dužina biciklističkih staza iznosila je 50 kilometara, a u 2009. je povećana na 200 kilometara. U Zagrebu se cca 1% građana koristi biciklima u svakodnevnom prijevozu: svrha projekta PRESTO je da se taj postotak poveća i tako približi europskim primjerima.