clanak False

Pametno gospodarimo otpadom 365 dana u godini

Uz poziv svim građanima da razvrstavaju otpad i recikliraju, gradonačelnik je sudjelovao u edukacijskoj kampanji Pametno gospodarimo otpadom.
14.04.2014.

 

U okviru edukacijske kampanje Pametno gospodarimo otpadom 356 dana u godini, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sudjelovao je na Malešnici u performansu pilot-projekta odvojenog prikupljanja otpada.


U društvu suradnika te čelnih ljudi zaduženih za ekološko-komunalnu infrastrukturu Grada, pročelnika Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijana Marasa, njegove zamjenice i direktorice Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Sandrom Tucak Zorić te direktorom Čistoće Miljenkom Benkom, zagrebački gradonačelnik razvrstao je prikupljeni otpad iz jednog od kontejnera s naznakom miješani otpad. Kako je rekao, cilj ovog performansa je pokazati koliko je važno razdvajati kućni otpad, jer se već iz ovog primjera vidi da količina stvarnoga miješanog otpada, nakon selekcije iznosi samo 15-20%. Dodao je i da nije dovoljno razvijati samo komunalnu infrastrukturu već i ekološku svijest građana te je najavio ovakve provjere svaki tjedan u drugome kvartu, uključenom u pilot-projekt.


Sandra Tucak Zorić istaknula je kako je vidljivo da se u kante za miješani otpad odlaže puno plastike, papira, biootpada, tekstila i stakla, iako su za sve te vrste otpada predviđeni odgovarajući kontejneri. Od Miljenka Benka, direktora podružnice Zagrebačkog holdinga Čistoća čulo se da se u Zagrebu trenutno provodi pilot-projekt odvojenog prikupljanja otpada među 7000 građana, i to na lokacijama u gradskim četvrtima Stenjevec (MO Malešnica), Gornji grad – Medveščak (MO Voćarska i Šalata), Donji grad (MO Hrvatski narodni vladari i Nadbiskup Antun Bauer), Donja Dubrava (MO Ivan Mažuranić i 30. svibnja 1990.), Sesvete (MO Gajišće) te Novi Zagreb istok (MO Zapruđe).


Uz poziv svim građanima da razvrstavaju otpad i recikliraju, gradonačelnik je naglasio da će kvartovi, u kojima će ekološko ponašanje biti primjereno, u konačnici dobiti znatno manje račune.