clanak False

Više...Obilazak lokacija pilot projekta Pametno gospodarimo otpadom 365 dana u godini odvojenog prikupljanja otpada

19.04.2017.

Furtingerova ulica u Malešnici prva je lokacija dvomjesečnog pilot projekta Pametno gospodarimo otpadom 365 dana u godini koju je sa suradnicima obišao gradonačelnik Milan Bandić kako bi se stekli dojmovi o uspješnosti odvojenog prikupljanja otpada u praksi. Pilot projekt započeo je u ožujku, a obuhvaća 7.000 građana kao pripremu za početak odvojenog prikupljanja miješanog komunalnog i biootpada 1. srpnja.
 
Građani koji sudjeluju u projektu prvi su koji tijekom trajanja projekta mogu u posebne vrećice i spremnike ispred zgrada i kuća odlagati biorazgradivi i miješani komunalni otpad, dok papir, staklo, tekstil, plastiku i metal odvajaju u za to predviđene spremnike na tzv. zelenim otocima. 

Treba se pridržavati pravila igre. Istovarili smo otpad iz kante za miješani komunalni otpad i pronašli smo papir, ostatke voća, povrća i mesa, pune i prazne staklenke, majice i krpe, plastične boce…sve što se moglo odvojiti i staviti u posebne kante koje je postavila Čistoća. Sve ovo košta i mi to sve plaćamo. A danas smo pokazali da se odvajanjem smanjila količina preostalog otpada na 20%. Kako smo to napravili mi, tako mogu i svi građani koji su gospodari svojeg otpada i svojih računa. Što više odvajaju, to će im računi biti manji, rekao je gradonačelnik Bandić. 

U nastavku odvijanja pilot projekta gradonačelnik će nastaviti s obilascima lokacija na kojima se otpad odvojeno prikuplja kako bi i dalje poticao građane da odvajaju otpad i pametno njime gospodare 365 dana u godini . e i problemi koje onda treba riješiti prije nego što u srpnju službeno započne odvajanje miješanog komunalnog i biootpada na kućnom pragu.