clanak False

Otvaranje radova na Grmoščici u okviru projekta URBforDAN

15.07.2020.

       
 
Otvaranje radova na Grmoščici u okviru projekta URBforDAN
 
Urbana šuma Grmošćica okružena kvartovima Vrapče, Graberje i Kustošija, najveći je šumski kompleks u zapadnom dijelu grada te predstavlja idealan prostor za odmor i rekreaciju građana. Grmošćicu, koja za stanovnike kvartova koji ju okružuju predstavlja mjesto za odmor, opuštanje i rekreaciju, također su prepoznali i ljubitelji aktivnosti u prirodi poput biciklista koji su na tom prostoru napravili improvizirane staze za tzv. downhill.
Upravljanje općekorisnim funkcijama Park šume Grmošćica provodi se kroz Osnove gospodarenja dugi niz godina a ovim projektom Hrvatske šume će unaprijediti upćekorisnu funkciju edukacije i rekreacije. Osim izrađenog prijedloga integriranog pristupa gospodarenju urbanim i periurbanim šumama koristeći se pozitivnom i dosadašnjom praksom gospodarenja Park šumama grada Zagreba, 06.srpnja 2020. Hrvatske šume su započele sa ugradnjom planiranog  sadržaja sukladno potrebama svih građana grada Zagreba, lokalnog stanovništva te ljubitelja aktivnosti u prirodi što uključuje aktivnosti ​​opremanja šume Grmoščica urbanom opremom, edukacije u “zelenoj učionici”, intenzivne promotivne aktivnosti, radionice s vlasnicima i korisnicima urbanih i periurbanih šuma.
Aktivnosti uključuju uređenje i uspostavu ulaza u Grmošćicu,  ​​opremanje šume urbanom opremom koja uključuje stepenice, mostove, rukohvate, koševe za smeće i oznake te stolove i klupe na samom vidikovcu. Urediti će se i označiti tri biciklističke staze različite težine za izvođenje spusta, postavljanje retardera na biciklističke staze radi sigurnosti korisnika te odvajanje svih staza kako bi se osigurala sigurnost svih korisnika šume. Također postaviti će se info ploče i oznake, izraditi će se i urediti poučna staze te će se urediti i opremiti nogometno igralište. Organizirati će se edukacije u “zelenoj učionici”, intenzivne promotivne aktivnosti, radionice s vlasnicima i korisnicima urbanih šuma, ali i istraživačke aktivnosti poput istraživanja i prezentacije potencijala budućeg razvoja i upravljanja Grmoščicom.
Dodana vrijednost Projekta koju su Grad Zagreb i Hrvatske Šume zajedno prepoznali je potencijal koji imaju šume u gradu Zagrebu s važnim ekološkim i društvenim vrijednostima te slobodno možemo reći da su oni započeli razvoj urbanog šumarstva, osobito u operativnoj komponenti, a najveća vrijednost je visoka kvaliteta zaštite i održivog upravljanja Urbanim šumama na području Grada Zagreba, visokokvalitetna interpretacija prirodne i kulturne baštine za građane (edukacije) i posjetitelje (turizam) te unaprijeđen potencijal ovih područja u segmentima rekreacije i zdravih načina života. Također će se unaprijediti  komunikacija i suradnja između upravitelja urbanih šuma, njihovih korisnika i vlasnika.