clanak False

Održana javnozdravstvena akcija Dan dojki - BRA DAY 2024

28.09.2024.

.

U suorganizaciji Hrvatske lige protiv raka, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Zajednice pacijenata oboljelih od raka ,,Sv. Juraj", danas je, u vremenu od 10.00 do 14.00 sati, na Trgu Petra Preradovića održana javnozdravstvena manifestacija ,,Dan dojki - BRA DAY 2024.".
 
Humanitarnom podjelom simboličnih sadnica vrijeska, žilave ukrasne biljke koja se ne predaje lako pod utjecajem raznih vremenskih uvjeta, prikupljane su  donacije kojima se pomaže rad Hrvatske lige protiv raka.
 
„Podrška ženama koje se hrabro suočavaju s karcinomom dojke, ali i zahvalnost zdravstvenim djelatnicima koji brinu o njihovu zdravlju, važnost prevencije te redovitih pregleda i samopregleda dojki, glavne su poruke našeg današnjeg okupljanja.“, kazala je izaslanica gradonačelnika, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom dr. sc. Lora Vidović te podsjetila kako Grad Zagreb financira program preventivne mobilne mamografije, koji je namijenjen ženama koje nisu obuhvaćane Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. „Riječ je o ženama između 40. i 50. godina i starijima od 70 godina. Pored toga, ovaj mjesec smo održali 13. Sajam zdravlja Štampar u tvom kvartu, kojim obilazimo gradske četvrti i pružamo brojne preventivne programe našim sugrađanima, a među njima i mamografske preglede.“, naglasila je.
 
Grad Zagreb podržava i programe udruga, a posebno obilježavanje istaknutih dana kao što su Dan Narcisa i Dan Mimoza.
 
Današnja akcija, "Dan dojki & BRA DAY" (Breast Reconstruction Awareness Day), u središte pažnje stavlja i iznimno važnu temu rekonstrukcije dojke nakon operativnog zahvata jer rekonstrukcija nije samo medicinski postupak već predstavlja ključni korak u vraćanju osjećaja cjelovitosti, samopouzdanja i dostojanstva.

Aktualnosti/događanja