clanak False

Održan završni sastanak partnera i završna konferencija projekta Ele.C.Tra

30.11.2015.
U portugalskom gradu Lisabonu, od 25. – 27. studenog 2015. održan je šesti (završni) sastanak partnera na projektu te završna konferencija projekta Ele.C.Tra – Electric City Transport. Grad Zagreb predstavljali su Marko Kućan i Silvana Javorović iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj. Sastanak i konferenciju organizirala je tvrtka Exacto is Lisabona (Portugal), koja je ujedno i jedan od partnera na projektu.

Završna konferencija projekta Ele.C.Tra održana je 25. studenog 2015. uz moto: „to “e“ or not to „e“ that is the question of (e)MOBILITY“ („e“ ili ne „e“ to je pitanje (e)mobilnosti). Konferencija je započela uvodnim i pozdravnim govorima predstavnika Grada Lisabona i koordinatora projekta. Na konferenciji su prezentirani ključni ciljevi projekta od strane partnera, a svoja iskustva i rezultate prezentirali su pilot gradovi na projektu: Genova, Firenca i Barcelona. U drugom dijelu konferencije naglasak je stavljen na stratešku provedbu projekta, a kasnije su prezentirana i  iskustva nekih od ne-pilot gradova kao i predstavnika tvrtki iz Lisabona. Partneri na projektu uključili su se sa svojim iskustvima kroz koja su prošla prilikom provedbe projekta i mogućnostima prijenosa modela Ele.C.Tra. u svojim gradovima. Na samom kraju konferencije održana je prezentacija pod nazivom „Što je budućnost?“ koju je prezentirao predstavnik tehničkog fakulteta iz Lisabona.

Dvodnevni završni sastanak partnera održan je 26. i 27. studenog 2015. i započeo je pregledom dosadašnjih aktivnosti koje su partneri proveli u svojim gradovima te pregledom  preostalih aktivnosti koje je potrebno napraviti do završetka projekta (31. prosinca 2015.). Naglasak je stavljen na radni paket 5 koji se tiče pilot gradova i radni paket 6 koji se tiče ne-pilot gradova. Predstavnik Grada Zagreba Marko Kućan održao je prezentacije vezane uz radni paket 6, studiju izvodljivosti i operativne planove za ne-pilot gradove gdje je Grad Zagreb vodeći partner.

Drugi dan sastanka započeo je pregledom aktivnosti na radnom paketu 7, koji obuhvaća diseminacijske i promotivne aktivnosti cijeloga projekta koje je svaki partner na projektu obvezan redovito ažurirati i provoditi. Također, tehnički partner projekta prezentirao je sadržaj završnog izvješća koje je svaki partner dužan napraviti, a koji obuhvaća i financijski dio projekta. Na kraju sastanka održana je prezentacija električnih vozila uz probne vožnje po gradu i iskustva u prometu i vožnji električnih vozila.

Projekt završava 31. prosinca 2015., a do tada je potrebno obaviti sve predviđene i dogovorene aktivnosti.

Projekt Ele.C.Tra sufinanciran je od strane Intelligent Energy Europe (IEE) programa. Cilj projekta je smanjenje emisija CO2 u putničkom prijevozu promoviranjem novog, održivog modela prijevoza električnim skuterima u pilot gradovima (Firenza,Genova,Barcelona) te prilagodba modela ostalim gradovima i regijama sudionicima na projektu (Murcia, Zagreb, Atena, Skopje, Suceava, Lisabon i La Valletta).