clanak False

Održan prvi sastanak Nacionalne grupe podrške projektu Ele.C.Tra

19.08.2014.
U sklopu projekta Ele.C.Tra (Electric City Transport) u prostorima Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, u ponedjeljak 18. kolovoza 2014. održan je prvi sastanak Nacionalne grupe podrške projektu Ele.C.Tra. Na radionici su, osim predstavnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, sudjelovali i predstavnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Energetskog instituta Hrvoje Požar, Turističke zajednica grada Zagreba, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sustava javnih bicikala te tvrtke DOK-ING.

Na početku sastanka, prisutne je u ime Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj pozdravio Miljenko Kovačević, Voditelj odsjeka za energetske analize i opskrbu, istaknuvši važnost razvoja modela održive urbane mobilnosti i utjecaja koji bi isti imao na kvalitetu života te turističku ponudu grada Zagreba.

Predstavnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Bruna Jakšić prisutne je ukratko upoznala s osnovnim podacima o projektu, glavnim ciljevima, kao i rezultatima koji se od projekta očekuju. U nastavku je prezentirala rezultate analize ante-operam ankete provedene u sklopu drugog radnog paketa.

U nastavku sastanka raspravljalo se o trenutnom stanju elektromobilnosti u Hrvatskoj. Predstavnik tvrtke DOK-ING Ivo Zamberlin te predstavnik Sustava javnih bicikala Krešimir Dvorski predstavili su iskustva vezana za proizvodnju električnih vozila, odnosno za uvođenje sharing sustava. Predstavnik Energetskog instituta Hrvoje Požar Matko Perović predstavio je projekt PRO-E-BIKE, u kojem je EIHP vodeći partner, a koji promovira korištenje električnih bicikala i skutera u svrhu dostave robe i tereta te prijevoza putnika. Na samom kraju sastanka naglašene su karakteristike bitne za implementacije sharing sustava, ali i važnost poticaja pri pokušaju popularizacije električnih vozila.
 
Projekt Ele.C.Tra sufinanciran je od strane programa Intelligent Energy Europe (IEE), a njegov cilj je smanjenje emisija CO2 u putničkom prijevozu promoviranjem novog, održivog modela prijevoza električnim skuterima u pilot gradovima (Firenza,Genova,Barcelona) te prilagodba modela ostalim gradovima i regijama sudionicima na projektu (Murcia, Zagreb, Atena, Skopje, Suceava, Lisabon i La Valletta).Glavni koordinator projekta je grad Genova (Italija), a na projektu sudjeluje još 10 partnera iz osam zemalja.