clanak False

Nastavak edukacije nastavnika, stručnih suradnika i liječnika u okviru projekta promicanja mentalnog zdravlja "Pogled u sebe"

23.09.2019.
CENTAR ZA ZDRAVLJE MLADIH, 13.9.2019.
 
Nositelji projekta „Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe”  su: Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska – CroMSIC,  te Dom zdravlja Zagreb - Zapad, a u suradnji sa nizom drugih suradnih institucija.

Provedba  projekta ,,Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe” (dalje u tekstu Projekt) započela je tijekom 2016. godine, a uz prethodnu suglasnost Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ciljevi Projekta su, kroz edukacije i niz radionica vršnjačke podrške mladima, podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima i upoznavanje s mehanizmima očuvanja i osnaživanja mentalnog zdravlja. Ujedno se stvaranjem ugodne atmosfere olakšavaju rasprave o svim problemima i pitanjima ove tematike, što pridonosi i ostvarivanju drugog važnog cilja Projekta – destigmatizaciji mentalnih poremećaja.

Mentalno zdravlje mladih prepoznato je kao jedno od odrednica Svjetske zdravstvene organizacije na koje treba staviti poseban naglasak.

Ovaj Projekt je nagrađen Rektorovom nagradom i za akademsku godinu 2016./2017. Po ocjeni IFMSA (lnternational Federation of Medical Students Associations) 2016. godine odabran je u prvih 10 projekata na svijetu, te je u kolovozu iste godine predstavljen na Generalnoj skupštini IFMSA u Mexicu, kojom prilikom je osvojio 2. mjesto (Rex Crossley Awards). Također, projekt „Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe” osvojio je i Rektorovu nagradu za akademsku godinu 2018./2019., u kategoriji „Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici – Interdisciplinarno područje“.

Rektorova nagrada je važno priznanje najviše znanstvene razine koje dodatno potvrđuje da Grad Zagreb ulaže u znanje i zdravlje mladih ljudi kroz izvrsne projekte. Ova visoka verifikacija i  priznanje zasigurno će doprinijeti i daljnjem motiviranju studenata budućih generacija  Sveučilišta u Zagrebu da promiču volonterstvo i filantropiju u zajednici, što je ujedno i doprinos daljnjoj održivosti  Projekta “Pogled u sebe – Promicanje mentalnog zdravlja mladih”.

U Gradskom uredu za zdravstvo ističu kako su ponosni što, evo već četvrtu godinu, uz podršku Gradskog ureda za obrazovanje, Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja, Gradski ured za zdravstvo sa partnerima surađuje sa srednjim školama Grada Zagreba na projektu promicanje mentalnog zdravlje mladih.

Ovaj projekt jedan je u nizu projekata Gradskog ureda za zdravstvo usmjeren ka očuvanju i unaprjeđenju zdravlja mladih Grada Zagreba, a razvijen je sa ciljem i potrebom za proaktivnim djelovanjem u ciljanoj populaciji, s obzirom na porazne statistike o porastu depresivnih i drugih mentalnih poremećaja u populaciji mladih, te poglavito zabrinjavajući porast samoubojstava.

Na nastavku edukacije nastavnika, stručnih suradnika i liječnika u okviru Projekta promicanja mentalnog zdravlja „Pogled u sebe“, Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, dr.sc. Vjekoslav Jeleč, dr.med. obratio se prisutnima te im se zahvalio na dolasku kao i na tome što su prepoznali važnost ovog iznimnog projekta i što su se prijavili za sudjelovanje u ovoj školskoj godini. U nastavku svog govora, Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo istaknuo je i kako poteškoće s mentalnim zdravljem koje se jave u mladoj dobi, ako se ne prepoznaju na vrijeme i ne pruži se potrebna stručna pomoć, značajno narušavaju kvalitetu života mladih te mogu dovesti do ozbiljnih mentalnih poremećaja.

Zamjenica Pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, Mirela Šentija Knežević, prof.log.,univ.spec.admin.urb. istaknula je kako su mladi danas izloženi brojnim izazovima ubrzanog života,  modernog društva i tehnologije, često nemaju vremena ili znanja kritički promišljati o sebi nego se površno sagledavaju u kontekstu medijski i društveno nametnutih ideala. Okupljene je, u svom izlaganju podsjetila i na ciljeve ovog projekta, a koji za svrhu imaju kroz interaktivne radionice destigmatizirati mentalne poremećaje, osvijestiti mlade o njihovim unutarnjim vrijednostima, naučiti ih prihvaćati vlastite osjećaje, potaknuti ih na brigu o vlastitom mentalnom zdravlju, i možda najvažnije, potaknuti ih na traženje pomoći ako im je ona potrebna.

Prisutne je pozdravila i Zamjenica Pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, mr.sc. Katarina Milković, prof. te je posebno istaknula kako su suradnja i podrška neophodni na razini cjelokupne zajednice, obitelji i vršnjaka te pozitivnog školskog okruženja. Zamjenica Pročelnika navela je kako Gradski ured za obrazovanje s radošću podržava projekte i programe, a koji za cilj pružaju podršku mladima te podižu svijest o važnosti mentalnog zdravlja među mladima.

Okupljene je ispred Doma zdravlja Zagreb – Istok pozdravila i v.d. ravnateljica doma zdravlja, Dragica Jesih, dipl.oec. te im se zahvalila što su u tako velikom broju došli na mjesto (Centar za zdravlje mladih) koje osigurava uslugu savjetovanja školske djece i mladih sa svrhom unapređenja reproduktivnog i mentalnog zdravlja te promicanja zdravih stilova života. Podsjetila je i kako služba za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u Centru ima puno aktivnosti; od mogućnosti da se mladi dođu posavjetovati o određenim poteškoćama kod učenja, strepnjama, stresovima, pa sve do onih nažalost već sada pacijenata koji su ušli u određene ovisnosti od pušenja, alkohola, preko droga različitih vrsta.

Predstavljanje projekta i osvrt na dosadašnje rezultate kao i dosadašnja iskustva sa školama u provedbi projekta dala je Katarina Skopljak, dr.med., voditeljica projekta. Ujedno, svoj osvrt dali su i studenti edukatori koji rade s učenicima i sudjeluju u projektu.

O ulozi psihologa i psihijatra te „crticama“ sa supervizije svoju riječ dali su Hrvoje Maleković, dipl.psiholog, Dom zdravlja Zagreb – Zapad i Ivan Otić, dr.med,spec.psih., Dom zdravlja Zagreb – Zapad.

Na edukaciji koja se održala u prostorijama Centra za mlade, Heinzelova 62a, nastavnici, stručni suradnici i liječnici u okviru Projekta promicanja mentalnog zdravlja „Pogled u sebe“ imali su priliku upoznati se sa svim detaljima projekta, s ustanovama i stručnjacima uključenim u njegovu provedbu kao i s dosadašnjim iskustvima i rezultatima te su dobili primjerak informativnog vodiča, „Vodič za mlade - Zagreb za zdravlje mladih“ o besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova, a koji je namijenjen mladima. Na opću dobrobit mladih u gradu Zagrebu, ovim informativnim vodičem objedinjene su sve informacije o besplatnim programima koji su namijenjeni mladima kroz programske aktivnosti zdravstvenog, psihoterapijskog i psihosocijalnog savjetovanja i informiranja. Osim unapređenja dostupnosti informacija, vodič u konačnici ima za cilj i jačanje odgovornosti mladih u očuvanju njihova zdravlja.